V Indonézii zabíjala STUDENÁ LÁVA. Počet obetí stúpa

V Indonézii zabíjala STUDENÁ LÁVA. Počet obetí stúpa
Ema Bazhaykin

Najmenej 41 ľudí zahynulo a desiatky utrpeli zranenia na indonézskom ostrove Sumatra potom, čo silné dažde vyvolali bleskové záplavy a studenú lávu z aktívnej sopky.

Niekoľkohodinový silný dážď spôsobil, že sa z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek v sobotu večer valili veľké sopečné kamene na dva okresy na ostrove Sumatra.

Silné dažde vyvolali bleskové záplavy a prúd veľkých sopečných kameňov, nazývaný aj „studená láva“, v dôsledku čoho podľa CNN najmenej 41 ľudí zahynulo a desiatky utrpeli zranenia. Ďalších 17 ľudí je nezvestných.

Čo je to studená láva?

Studená láva, známa aj ako lahar, je zmes vody a sopečného odpadu, akým je popol, piesok a kamene. Zo svahov sopky sa spúšťa pôsobením zrážok.

 

Takéto husté blato a popol pokryli cesty a dedinky na úpätí hory Marapi, aktívnej sopky na západnej Sumatre.

2 891 metrov vysoká sopka Marapi patrí medzi najaktívnejšie sopky v Indonézii. Leží na tichomorskom Ohnivom kruhu s ďalšími 127 aktívnymi sopkami, čo je koncentrácia sopiek väčšia než kdekoľvek na svete. Začiatkom 21. storočia vybuchla už 11-krát. V decembri minulého roku zabila 23 horolezcov počas toho, ako vychrlila do vzduchu popol až do výšky 3 000 metrov a pokryla celé mestá, cesty a vozidlá v okolitých oblastiach.

Naposledy vybuchla sopka Marapi v januári. Indonézske vládne úrady vtedy varovali obyvateľov aj návštevníkov, aby sa nenachádzali v okruhu 4,5 kilometra od krátera, kde k erupcii došlo.

Studená láva spôsobila veľké škody

Agentúra AFP uviedla, že sopečné zosuvy pôdy zasiahli 84 bytových jednotiek a 16 mostov, pričom ďalšie záplavy hlásili v štyroch okresoch, kde prívalové dažde zaplavili viac ako 100 domov.

 

Pri dažďoch a zosuvoch sopečného bahna podľa Indonézskej agentúry pre reakciu na katastrofy zahynulo najmenej 41 ľudí, identifikovaných bolo doposiaľ 35.

Záchranári naďalej pátrajú po 17 nezvestných, z toho po troch v okrese Agam a po 14 v Tanah Datar. Povodne nanešťastie zastihli najviac tie oblasti, v ktorých žijú státisíce ľudí. Počet evakuovaných osôb nie je známy.

Indonézia je počas obdobia dažďov náchylná na zosuvy pôdy a záplavy. V roku 2022 bolo pri záplavách na ostrove Sumatra evakuovaných približne 24 000 ľudí a zahynuli dve deti. Environmentálni aktivisti vinia zo zhoršenia podmienok odlesňovanie spôsobené ťažbou dreva.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd