V Japonsku vybuchla obávaná sopka. Erupciu sprevádzali aj vzácne sopečné blesky

V Japonsku vybuchla obávaná sopka. Erupciu sprevádzali aj vzácne sopečné blesky
Veronika Salayová

V Japonsku včera vybuchla obávaná sopka Sakurajima, ktorú sprevádzali aj vzácne bleskové výboje. Erupcia stále prebieha a oblasť pod sopkou je uzatvorená. 

Japonsko je geologicky aktívna oblasť, o čom svedčia aj časté zemetrasenia. V krajine vychádzajúceho slnka zároveň nie je núdza o sopky. Svedčí o tom aj skutočnosť, že v stredu vybuchla obávaná sopka Sakurajima v prefektúre Kagošima.

Podľa miestnej meteorologickej služby sopka vychrlila popol do výšky 5 km. Erupcia sa odohrala v kráteri Minamidake, na rovnakom mieste ako pred 3 a pol rokmi.

V dôsledku erupcie odleteli vulkanické horniny 1 000 až 1 300 metrov ďaleko, no podľa The Japan Times nedošlo k žiadnej pyroklastickej erupcii.

Sopečný prach sadne na okolité obce

Našťastie sa neobjavili ani žiadne správy o zraneniach alebo škodách na budovách, no úrady vyzvali ľudí, aby sa nepribližovali k sopke. Oblasť pod sopkou preventívne uzavreli. 

 

Podľa predpovedí sa očakáva, že časti prefektúr Kumamoto, Mijazaki a Kagošima čaká pomerne výrazné padanie a usadzovanie sopečného popola. 

Meteorologická služba v Kagošime udržiava stupeň pohotovosti 3 kvôli prebiehajúcej sopečnej činnosti. Zaujímavosťou je, že pri erupcii sa objavili aj pomerne vzácne sopečné blesky. 

Ako vznikajú sopečné blesky?

Vznik bleskov v oblakoch sopečného prachu nebol až donedávna preskúmaný a ani v dnešnej dobe nie je úplne pochopený. Blesky, ktoré sa v oblasti sopečnej erupcie vyskytujú, neudierajú do sopky z vedľajšieho búrkového oblaku, ale tvoria sa priamo v sopečných mračnách. Dôvodom je ľad a oheň. 

Silné sopečné erupcie vychrlia popol a prach vysoko do atmosféry, kde sa drobné častice stretávajú s teplotami až okolo -20°C (cca vo výške 5 000 m n. m.). Zamrznuté častice sa navzájom zrážajú a vytvárajú elektrický náboj.

Pozitívne a negatívne nabité častice sa postupe od seba oddelia a vzdialenosť medzi nimi sa stane príliš veľká. Výsledkom je výrazný výboj, ktorý môžeme pozorovať ako blesk. 

 

Blesky sa však nevyskytujú len v obrovských sopečných mračnách. Môžu sa vytvoriť aj pri menších erupciách, kde sa častice prachu a popolu trú s vyvrhnutými horninami, podobne ako zamrznuté častice vysoko v troposfére.

Častice týmto spôsobom vytvárajú statickú elektrinu a v prípade výboju tak opäť môžeme pozorovať blesk. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd