V jednom kraji dnes predsalen hrozia BÚRKY. Sledujte situáciu

Peter Minárik

Teploty na našom území začali stúpať a dnes nás čaká spočiatku slnečné počasie, no predsalen nám hrozia aj búrky. Numerický modely očakávajú, že v jednom našom kraji je pravdepodobnosť výskytu búrok oveľa vyššia ako na zvyšku územia.

Počasie na Slovensko prináša slnečné a stabilné počasie. Teploty sa už v týchto chvíľach začínajú dostávať nad hranicu +20 °C, pričom najteplejšie je v oblasti východného Slovenska, kde teploty začínajú atakovať hranicu +25 °C.

Počasie je pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše, ale nad našou oblasťou sa predsalen nachádzajú vo výškach oblasti nižšieho tlaku vzduchu, ktorý spôsobujú vlhší vzduch.

 
 

A práve vlhší vzduch sa počas popoludňajších hodín môže stať instabilným a v tomto labilnom vzduchu môžu vznikať prehánky a búrky.

Tie by však časté nemali byť a oveľa vyššia pravdepodobnosť výskytu búrok je počas nedele.

V tomto kraji hrozia búrky

Po väčšinu soboty by malo na našom území prevládať prevažne slnečné počasie, no v popoludňajších hodinách by sa v oblasti severozápadného Slovenska mohla začať tvoriť kopovitá oblačnosť a následné prehánky, či búrky.

V severozápadnej časti Slovenska je dnes pravdepodobnosť výskytu búrok okolo 10%, avšak v Trenčianskom kraji je dnes pravdepodobnosť výskytu búrok okolo 30%.

pravdepodobnosť výskytu búrok
pravdepodobnosť výskytu búrok
 

Búrlivo by malo byť na česko-slovenskom pohraničí v oblasti Zlínskeho a Trenčianskeho kraja a to predovšetkým v oblasti hôr. V tejto časti Slovenska si tak treba dať pozor.

Viac búrok bude v nedeľu

Oveľa výraznejšie búrky sa očakávajú počas zajtrajšieho dňa. Bude sa totiž rozpadať studený front, na ktorom by sa v oblasti Česka mohol sformovať aj výraznejší búrkový systém, ktorý by v druhej polovici popoludnia a k večeru mohol doraziť aj na Slovensko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd