V Karibiku sa formuje tropická búrka Beryl. Hrozí, že z nej bude hurikán

Dominik Cenkner

Beryl je druhá tropická búrka atlantickej hurikánovej sezóny. V piatok sa sformovala do výraznejšieho systému a hrozí, že z nej bude hurikán.

Očakáva sa, že Beryl zosilnie na hurikán, keď sa priblíži k Náveterným ostrovom v Západnej Indii, uviedlo Národné centrum pre hurikány vo svojom najnovšom odporúčaní v piatok neskoro večer.

Hurikánové centrum uviedlo, že Beryl sa nachádzal približne 1 110 míľ (1700 km) juhovýchodne od Barbadosu, pričom maximálna rýchlosť vetra dosahovala 40 míľ za hodinu (65 km/h) a vietor s tropickou búrkou sa šíril 45 míľ (72 km) od jeho stredu. Pohyboval sa na západ rýchlosťou 18 míľ (28 km) za hodinu.

Zatiaľ však neboli vydané žiadne výstrahy ani varovania.

 

Rozbehla sa hurikánová sezóna

Minulý týždeň priniesla tropická búrka Alberto prívalové záplavy do niektorých častí južného Texasu a severovýchodného Mexika. Podľa agentúry Associated Press si vyžiadala najmenej štyri obete v mexických štátoch Nuevo Leon a Veracruz.

Sezóna hurikánov v Atlantiku sa začala 1. júna a trvá do 30. novembra. Podľa hurikánového centra sa prvý hurikán v sezóne zvyčajne formuje začiatkom až v polovici augusta.

 

V správe zverejnenej minulý mesiac NOAA predpovedá „nadpriemernú“ hurikánovú sezónu so 17 až 25 tropickými búrkami, 8 až 13 hurikánmi a 4 až 7 veľkými hurikánmi kategórie 3 alebo vyššej.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd