V Karpatoch našli kríženca divokého vlka a psa. Môže predstavovať hrozbu

V Karpatoch našli kríženca divokého vlka a psa. Môže predstavovať hrozbu
Veronika Sádovská

Prvý divoký vlčiak bol nájdený v južných Karpatoch. Toto zviera, kríženec psa a vlka, môže v budúcnosti predstavovať hrozbu pre zdravie vlčej populácie.

Výskum nadácie Conservation Carpathia potvrdzuje objav vlčiaka, kríženca vlka a psa, v lesoch južných Karpát. Podľa štúdie zviera sprevádzalo jednu z vlčích svoriek.

Hoci domestikované vlčiaky sprevádzajú ľudí už desaťročia, nadácia uviedla, že ide o prvý geneticky zdokumentovaný prípad divokého výskytu tohto kríženca v Karpatoch.

Kríženci môžu spôsobiť problémy

Vedci vysvetlili, že v prípade Rumunska, kde našli spomínaného kríženca, je hybridizácia druhov jav spôsobený tým, že túlavé psy čoraz odvážnejšie vstupujú do vlčích území.

Svedčí o tom ich čoraz častejší výskyt na miestach monitorovania vlčej populácie. Podľa výskumníkov môže ich prítomnosť v najbližších desaťročiach ohroziť genetické zdravie vlkov.

„Hoci sa zdá, že hybridizácia je momentálne menšou hrozbou, môže pokračovať a časom viesť ku genetickej degradácii a potom k úplnému vyhynutiu tohto druhu," vysvetlili v tlačovom vyhlásení.

Výskum sťažili prírodné podmienky

Výskumníci uviedli, že vzorky zvierat sa zbierali predovšetkým medzi novembrom a májom, zatiaľ čo v teplom období sa zbierali len za priaznivých okolností. Sledovanie cicavcov však bolo náročné pre ubúdajúce množstvo snehu v Karpatoch v posledných rokoch.

Cieľom výskumu nadácie Conservation Carpathia je získať informácie o populácii vlkov v Rumunsku. Ako sa uvádza v oznámení, genetický výskum je dlhodobý a prebieha. Podľa oficiálnych odhadov je populácia vlkov v Rumunsku približne 3000 jedincov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd