V Košiciach vyhlásili mimoriadnu situáciu. Odtrhla sa časť cesty

V Košiciach vyhlásili mimoriadnu situáciu. Odtrhla sa časť cesty
Veronika Salayová

V Košiciach platí mimoriadna situácia v dôsledku odtrhnutej cesty od Baránka na Bankov. Ide o dôsledok oteplenia a výdatných zrážok. 

Košický primátor Jaroslav Polaček vyhlásil dnes od 13.00 hod. mimoriadnu situáciu na území mesta. Dôvodom je odtrhnutá a zosunutá krajnica na 80 metrov dlhom úseku pravého pruhu cesty v smere od mosta nad Čermeľským potokom na Bankov, informuje na webe mesta Košice. 

Vzhľadom na bezprostredné ohrozenie života a zdravia obyvateľov rokoval dnes Krízový štáb mesta Košice. „Vplyvom počasia došlo v smere na Bankov k poklesu pravej časti vozovky vzniku trhlín v asfalte a odtrhnutiu krajnice. Tým došlo k ohrozeniu života, zdravia a majetku. Je to úzka cesta postavená čiastočne v záreze a čiastočne v násype. Ak by nastali nepriaznivé poveternostné vplyvy ako je dážď alebo mráz, dôjde k zosuvu časti komunikácie,“ uviedol počas zasadnutia Krízového štábu mesta riaditeľ Geo Slovakia Vladimír Fabian.

 

Vykoná sa geologický prieskum

V najbližších dňoch sa na mieste uskutoční podrobný geologický prieskum, ktorého súčasťou budú aj prieskumné vrty, píše sa na webe mesta Košice. Na základe jeho výsledkov sa určí rozsah prác, ktoré bude potrebné vykonať, aby bola doprava na tomto úseku opäť bezpečná. 

Mesto Košice bude pravidelne monitorovať vzniknutú situáciu a konzultovať ju aj s vedením Okresného úradu v Košiciach. Rovnako aj mestské lesy vykonajú na mieste kontrolu stavu drevín. Z dôvodu zníženia zaťažovania zosuvného svahu majú vyrezať poškodené, resp. suché stromy.

 

„Motoristi sa pri ceste na a z Bankova musia pripraviť na menšie obmedzenia. Premávka bude vedená len v jednom jazdnom pruhu. Prejazd na tomto úseku od dnešného popoludnia riadi cestná svetelná signalizácia (semafor) a rýchlosť je znížená na 30 km/h. Súhlas s takýmto riešením, ktorý sa obyvateľov a návštevníkov obľúbenej rekreačnej lokality Bankov dotkne len v minimálnej miere,“ vyslovil na Krízovom štábe aj starosta mestskej časti Košice Sever František Ténai. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd