V poľských lesoch sa objavilo „čarodejnícke maslo“. Čo je to?

V poľských lesoch sa objavilo „čarodejnícke maslo“. Čo je to?
Zuzana Macháčová

V poľských lesoch sa objavilo niečo zaujímavé. Tento organizmus nie je rastlina, zviera ani huba. Patrí do úplne inej skupiny živých organizmov. 

V poľských lesoch nájdeme množstvo zaujímavých druhov rastlín, húb a živočíchov. Niekedy však zaujímavé exempláre patria do úplne inej, menej známej skupiny organizmov.

Jedným z nich je slizovka práškovitá (Fuligo septica), ktorá sa nedávno objavila v lesnej oblasti Przedborów. Pre svoj zvláštny žltkastý vzhľad je známa aj ako miešaný vaječný sliz. 

V poľských lesoch a parkoch kvitne pena

Slizovka práškovitá patrí do skupiny slizoviek, jednoduchých eukaryotických organizmov, podobných skôr prvokom ako rastlinám a hubám. 

Jej telo, nazývané sliz alebo plazmodium, sa zdá byť nehybné, ale v skutočnosti sa môže plaziť pri hľadaní živín pomocou pseudopodov. Ide o výbežky bunkovej cytoplazmy. Tento druh sa vyznačuje vysokou odolnosťou voči otravám ťažkými kovmi, najmä zinkom.

Živí sa čímkoľvek, čo na svojej ceste stretne, avšak hlavne baktériami. Keď sa stretne s iným slizom, často sa s ním spojí a vytvorí väčší organizmus. 

Nájdeme ju najmä v lesoch, menej často v starých parkoch. Vyskytuje sa od leta do neskorej jesene a najľahšie ju nájdeme po výdatnom daždi.

„Čarodejnícke maslo“: Odkiaľ pochádza tento názov?

Nezvyčajný vzhľad slizoviek mal za následok mnohé povery, ktoré sa s ňou spájajú. V niektorých povestiach bola známa ako „čarodejnícke maslo“, ktoré mohlo susedom pokaziť mlieko. 

Vikingovia ho napríklad považovali za zvratky trolej mačky – démonickej známej patriacej čarodejnici, ktorá pila mlieko od kráv. Povier je viacero, no v skutočnosti ide druh slizovky. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd