Pripravte sa! V lete zažijeme PEKELNE horúce počasie, už teraz varujú meteorológovia

Pripravte sa! V lete zažijeme PEKELNE horúce počasie, už teraz varujú meteorológovia
Veronika Salayová

Európski meteorológovia sa zhodujú v tom, že leto bude na našom kontinente pekelne horúce. Všetko tomu napovedá už teraz...

Meteorológovia sa už teraz zhodujú v tom, že tohtoročné leto v Európe bude poriadne horúce. Všetky predpovedné dlhodobé prognózy sa v tejto veci zhodujú, a rovnako tak aj nadpriemerné mesačné teploty, ktoré sú desiatykrát po sebe rekordne vysoké. 

Jedna vec je tá, že podľa všetkého prichádzame o prechodné ročné obdobia v podobe jari a jesene, keď ideme zo zimy rovno do leta a z leta do zimy. Druhým faktorom je fakt, že teploty sa všeobecne zvyšujú. A ako sa ukazuje, práve Európu by to mohlo dostihnúť plnou silou.

 

Rekordne vysoké teploty vyvrcholia v lete

Ako totiž varovali meteorológovia z Veľkej Británie, rok 2024 by mohol byť rokom doposiaľ nevídaných a extrémne vysokých teplôt práve v letnom období.

Britský meteorologický ústav Met Office uviedol, že s veľkou pravdepodobnosťou máme do činenia s najteplejším rokom v histórii meraní, a to so značným náskokom pred rokom 2023.

„Nie sme oddelení od toho, čo sa deje na celom svete a čo bude pravdepodobne dosť desivé, pokiaľ ide o teplotný vývoj. Veď sme tu práve mali najteplejšiu zimu v histórii, “ hovorí meteorológ Jim Dale pre Daily Mirror. Podľa neho nadpriemerne teplá zima a jar vyvrcholí práve počas letných mesiacov.

V lete na Slovensku aj neznesiteľných +40 °C

Slovensko z tohto vývoja, pochopiteľne, nebude žiadnym spôsobom vyňaté a leto bude na našom území veľmi horúce, ako avizujú aj dlhodobé prognózy. Prognóza od Met Office avizuje, že letné mesiace jún, júl a august budú v priemere o 2 °C teplejšie ako dlhodobý normál.  

dlhodobá prognóza na leto 2024
dlhodobá prognóza na leto 2024 , zdroj: Met Office

Niektorí meteorológovia sa domnievajú, že práve doposiaľ mierny stred Európy by sa mal vplyvom klimatickej zmeny otepľovať ešte viac ako iné miesta na planéte, čo nie sú vôbec príjemné vyhliadky.

 

Tento rok by sme teda mohli na Slovensku zažiť skutočné vlny horúčav, ktoré môžu prekračovať aj extrémnu hranicu +40 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd