V ľudských penisoch sa našli mikroplasty. Môžu spôsobovať neplodnosť

V ľudských penisoch sa našli mikroplasty. Môžu spôsobovať neplodnosť
Dominik Cenkner

Vedci prvýkrát objavili mikroplasty v penisoch, čo vyvoláva otázky ohľadom ich možnej úlohy v erektilnej dysfunkcii. Odborníci tiež nedávno odhalili tieto drobné plastové častice v semenníkoch a spermiách. Tieto objavy budia obavy, že znečistenie mikroplastami by mohlo prispievať k poklesu mužskej plodnosti.

Vedci uviedli, že penis by mohol byť obzvlášť zraniteľný voči kontaminácii mikroplastami kvôli vysokému prietoku krvi počas erekcie. Mikroskopické čiastočky umelých hmôt ľudia konzumujú v potravinách aj vo vode a tiež ich vdychujú. Vedci už odhalili mikroplasty v placentách tehotných žien, materskom mlieku, ľudskej krvi aj v pľúcach.

Pochádzajú najčastejšie z vlákien oblečenia, pneumatík, kozmetiky a mnohých ďalších zdrojov. Boli nájdené po celej planéte, od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány.

Malá, ale dôležitá štúdia

Nová štúdia hodnotila tkanivo odobraté piatim mužom, ktorí podstúpili operáciu súvisiacu s erektilnou dysfunkciou. Mikroplasty sa našli v štyroch prípadoch, pričom najčastejšie išlo o polyetyléntereftalát, známy pod skratkou PET, a polypropylén. Oba sa používajú v obaloch na potraviny a nápoje a v ďalších predmetoch dennej potreby.

 

Zdá sa, že kontaminácia ľudských tiel mikroplastami je veľmi rozšírená. Vedci ich nachádzajú všade, kam sa pozrú.

Vplyv na zdravie zatiaľ nie je známy, ale v laboratóriu už bolo dokázané, že mikroplasty môžu poškodzovať ľudské bunky. Častice môžu spôsobovať zápaly tkanív, podobne ako častice znečisteného ovzdušia, a škodlivé môžu byť aj chemické látky obsiahnuté v plastoch. U ľudí, ktorých tepny boli kontaminované mikroplastmi, lekári zistili výrazne zvýšené riziko mŕtvice a úmrtí na infarkt.

Vplyv na neplodnosť

„Vieme, že erektilná dysfunkcia je multifaktoriálna. Na erekciu potrebujete dobré hormóny, nervy, krvné zásobenie a dobré hladké svalové tkanivo,“ uviedol lekár a hlavný autor výskumu Ranjith Ramasamy z Miamskej univerzity. „Zistili sme, že mikroplasty sú prítomné v hladkej svalovine penisu. Vieme len to, že tam nemajú byť, a máme podozrenie, že by to mohlo viesť k dysfunkcii hladkého svalstva,“ dodal.

Ramasamy doplnil, že je naliehavo potrebný ďalší výskum, ktorý by určil potenciálnu úlohu mikroplastov v erektilnej dysfunkcii a mužskej neplodnosti. Počet spermií u mužov klesá už desiatky rokov a štyridsať percent prípadov zostáva nevysvetlených, hoci podľa mnohých štúdií sa na tom podieľa chemické znečistenie. Nedávne výskumy na myšiach uvádzajú, že mikroplasty znižujú počet spermií a spôsobujú abnormality a hormonálne poruchy.

 

Vedci uviedli, že všadeprítomné rozšírenie mikroplastov je alarmujúce a je nevyhnutné pochopiť potenciálne dôsledky pre ľudské zdravie. „Ako spoločnosť si musíme uvedomiť, že pitie vody z plastových fliaš, jedlo so sebou v plastových obaloch a ešte horšie ohrievané v plastových nádobách v mikrovlnnej rúre, tieto veci prispievajú k tomu, že sa v našom tele vyskytujú veci, ktoré by tam byť nemali . A penis je ten orgán, ktorému všetci venujú pozornosť,“ dodal Ramasamy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd