V Maďarsku sa dnes vyskytli ďalšie zemetrasenia. Odborníci vysvetlili, čo je za tým

V Maďarsku sa dnes vyskytli ďalšie zemetrasenia. Odborníci vysvetlili, čo je za tým
Dominik Cenkner

Ďalšie zemetrasenie v Maďarsku. Zem sa u našich južných susedov triasla už po 12-krát v priebehu dvoch dní. Ešte ráno sa k nim pridalo aj Rakúsko, kde sa otrasy vyskytli v oblasti, ktorú doslova pred pár dňami sužovali záplavy.

Ako informuje Európsko-stredomorské seizmologické centrum, v Maďarsku došlo dnes nad ránom a ráno k ďalším zemetraseniam. Prvé z nich sa vyskytlo o 03:52 h nášho času. 

So silou 4,1 magnitúdy udrelo juhovýchodne od mesta Mezőtúr, na juhovýchode krajiny. Žije v ňom približne 19 000 obyvateľov.

K druhému zemetraseniu došlo o 05:13 h. Malo silu 3,5 magnitúdy a epicentrum sa nachádzalo neďaleko prvého nedeľného zemetrasenia, 11 km od mesta Szarvas. 

Vyše desiatka zemetrasení v priebehu dvoch dní

Citeľné otrasy zaznamenávajú seizmológovia už druhý deň po sebe. V priebehu soboty zasiahlo krajinu 10 zemetrasení, dnes sa teda pridali ďalšie dve. 

Zem sa pritom triasla v nedeľu ráno aj v Rakúsku. Odborníci vysvetľujú, čo za tým môže byť.

Odpovedá vedúci Národnej seizmologickej siete v Maďarsku

Hnacou silou zemetrasení u nás je, že jadranská platňa sa pohybuje severným smerom, pričom sa otáča aj proti smeru hodinových ručičiek. Výsledkom je, že dva väčšie štruktúrne celky v Karpatskej kotline, jednotky Alcapa a Tisza-Dacia, sú neustále v pohybe. Tlačia na stabilnú európsku platformu a hromadí sa v nich napätie,“ vysvetlil Süle Bálint pre maďarský idokep.hu.

Zemetrasenia sa vyskytli v blízkosti zlomovej štruktúry, ktorá sa zdá byť stále aktívna, pozdĺž týchto deformačných zón je typicky ľavostranný pohyb. „Tieto tektonické zóny sa v súčasnosti významne podieľajú na deformácii skalných platní zachytených medzi jadranskou platňou a stabilnou európskou platformou a pri uvoľňovaní napätí,“ dodal odborník. 

Naštastie pre tamojších obyvateľov, otrasy, ktoré sa v Maďarsku vyskytli počas víkendu nespôsobili výraznejšie škody. Bude zaujímavé sledovať, na ako dlho sa natiahne séria počtu dní so zemetrasením u našich susedov na juhu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd