V Mississippi vyhlásili stav núdze. Vyčíňanie počasia, vrátane tornáda, si vyžiadalo najmenej 26 obetí

Dominik Cenkner

Prezident Joe Biden v nedeľu v skorých ranných hodinách vyhlásil núdzový stav v Mississippi a sprístupnil federálne finančné prostriedky okresom Carroll, Humphreys, Monroe a Sharkey, ktoré boli v piatok večer najviac postihnuté smrtiacim tornádom. To sa prehnalo deltou Mississippi, jedným z najchudobnejších regiónov USA.

V Mississippi zahynulo najmenej 26 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia, keď sa mohutná búrka prehnala niekoľkými mestami na svojej niekoľkohodinovej ceste. V Alabame zahynul jeden muž po tom, ako sa jeho dom s prívesom niekoľkokrát prevrátil.

Pátracie a záchranné tímy naďalej pokračujú v náročnej úlohe prehrabávania trosiek zrovnaných so zemou a zničených domov, komerčných budov a obecných úradov po tom, čo stovky ľudí museli opustiť svoje domovy. V nedeľu štát navštívi správkyňa Federálnej agentúry pre riadenie mimoriadnych udalostí (FEMA) Deanne Criswellová, aby zhodnotila škody.

Na základe prvých údajov dostalo tornádo predbežný stupeň EF-4, uviedol v sobotu neskoro večer na Twitteri úrad Národnej meteorologickej služby v Jacksone. Tornádo s rýchlosťou EF-4 má podľa služby najvyšší náraz vetra v rozmedzí 166 až 200 míľ za hodinu (265 až 320 km/h). Úrad v Jacksone upozornil, že stále zhromažďuje informácie o tornáde.

Odpratávanie škôd potrvá dlhé týždne, zdroj: apnews.com
Odpratávanie škôd potrvá dlhé týždne, zdroj: apnews.com

Vyčíňanie počasia spôsobilo obrovské škody

„Ako toto mohol niekto prežiť?,“ hovorí Rodney Porter, ktorý žije 32 kilometrov južne od Rolling Fork, kde počasie spôsobilo obrovské škody. Keď búrka v piatok večer udrela, okamžite tam odišiel, aby pomohol, ako sa len dalo. Porter po príchode našiel "totálnu devastáciu" a povedal, že cítil zápach zemného plynu a počul, ako ľudia v tme kričia o pomoc.

„Domy sú preč. Sú naskladané jeden na druhý a na nich sú ešte aj vozidlá,“ povedal.

Annette Bodyová odišla do ťažko postihnutého mesta Silver City z neďalekej Belozi, aby preskúmala škody. Povedala, že sa cíti „požehnaná“, pretože jej vlastný dom nebol zničený, ale iní ľudia, ktorých pozná, prišli o všetko.

„Plakala som včera večer, plakala som aj dnes ráno,“ povedala a obzerala si zrovnané domy. „Hovorili, že sa treba ukryť, ale stalo sa to tak rýchlo, že veľa ľudí ani nemalo šancu sa ukryť.“

Ľudia, ktorí prežili búrku, chodili v sobotu po okolí, mnohí omráčení a v šoku, keď sa motorovými pílami predierali cez husto nahromadené trosky a popadané stromy a hľadali preživších. 

Guvernér štátu Mississippi Tate Reeves vyhlásil stav núdze a prisľúbil pomoc pri obnove, keď si prezeral škody v regióne s rozsiahlymi plochami bavlníkových, kukuričných a sójových polí a rybníkov na chov sumcov. Rozprával sa aj s Bidenom, ktorý sa stretol aj s delegáciou štátu v Kongrese.

Množstvo ľudí prišlo v momente o všetko, zdroj: apnews.com
Množstvo ľudí prišlo v momente o všetko, zdroj: apnews.com

Čo sa o tornáde vie?

Podľa predbežných informácií založených na odhadoch z hlásení o búrke a radarových údajov bolo tornádo na zemi viac ako hodinu a prešlo najmenej 274 km, uviedol Lance Perrilloux, meteorológ z kancelárie Národnej meteorologickej služby v Jacksone v štáte Mississippi.

„To je zriedkavé - veľmi, veľmi zriedkavé,“ dodal. Dlhú cestu tornáda pripísal rozsiahlej atmosférickej nestabilite.

Perrilloux uviedol, že podľa predbežných zistení tornádo začalo svoju ničivú cestu juhozápadne od Rolling Fork a potom pokračovalo na severovýchod smerom k vidieckym obciam Midnight a Silver City a ďalej k obciam Tchula, Black Hawk a Winona.

Zdá sa, že supercela, ktorá spôsobila smrteľné tornádo, spôsobila škody aj v severozápadnej a severnej časti strednej Alabamy, uviedol Brian Squitieri, predpovedajúci silné búrky z Centra pre predpovedanie búrok meteorologickej služby v Normane v Oklahome.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd