V našej oblasti dopadne vesmírny šrot. Nemci hovoria doslova o „bombardovaní“

V našej oblasti dopadne vesmírny šrot. Nemci hovoria doslova o „bombardovaní“
Dominik Cenkner

Uzavretie vzdušného priestoru, obmedzenie dopravy a dôrazné varovanie obyvateľstva. To je len časť zo zoznamu opatrení, ktoré prejednáva spolkový kabinet s krajinskými vládami a odborníkmi z Nemeckého strediska pre letectvo a kozmonautiku (DLR). Dôvodom má byť vesmírny šrot, ktorý má dopadnúť na územie Nemecka, ale i Česka.

V piatok vstúpi do zemskej atmosféry objekt s hmotnosťou 2 600 kilogramov obsahujúci batériové sady z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Hrozí, že sa rozpadne a jeho kusy budú „bombardovať“ Nemecko, informuje denník Bild, ktorý má k dispozícii interný dokument spolkového ministerstva.

Objekt má veľkosť 4x2x1,5 metra a je najťažším odpadom, ktorý kedy opustil Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Americká NASA predpokladala, že šrot pri opätovnom vstupe do atmosféry neškodne zhorí. Opak je ale pravdou.

Analýza nemeckého vesmírneho strediska varuje, že časti batériových sád vstup do atmosféry „prežijú“ a zem budú „bombardovať“ ako šrapnely vážiace niekoľko stoviek kilogramov, informuje denník.

 

Podľa prepočtov DLR by objekt mohol vstúpiť do atmosféry nad Severnou Amerikou. Tento predpoklad sa ale môže ešte zmeniť, upozorňujú vedci.

Ktoré mestá ohrozí vesmírny šrot?

„Pred opätovným vstupom do atmosféry objekt niekoľkokrát preletí územie Spolkovej republiky Nemecko,“ píše sa v internej správe spolkového ministerstva hospodárstva a ochrany klímy, ktorý má Bild k dispozícii.

Experti vytvorili časovú os a mapu koridorov, kde by mohli časti vesmírneho šrotu dopadnúť. Oblasti by mali byť doslova „bombardované“.

Po jednej a pol minúte medzi 16:47 a 19:50 by mohol vesmírny odpad padať v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Brandenbursku, Hesensku, Dolnom Sasku, Severnom Porýní-Vestfálsku, Porýní-Falcku, Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durínsku.

Veľké nebezpečenstvo hrozí mestám, ako sú Dortmund, Düsseldorf, Koblenz, Freiburg, Kassel, Lipsko, Drážďany a Chotebuz.

Trajektórie letu jednotlivých blokov batérií
Trajektórie letu jednotlivých blokov batérií, bild.de

„Vzhľadom k vysokému počtu článkov batérie možno predpokladať rozpad na stovky kusov, ktoré zasiahnu Zem,“ píše ministerský úrad. „Globálne riziko zranenia (vrátane smrteľných zranení) na Zemi (pravdepodobnosť obetí) je aktuálne 1:729 (0,013 %), čo je pomerne vysoká hodnota.“

 

Spolková vláda spolu s jednotlivými krajinskými kabinetmi prerokúva možné opatrenia, vrátane varovania obyvateľstva a uzavretia vzdušného priestoru. Nemecké stredisko pre letectvo a kozmonautiku v Uedeme monitoruje situáciu spoločne s medzinárodnými partnermi.

Situáciu budeme pozorovať aj my. O prípadných zmenách a ďalších aktualitách vás budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd