V našej oblasti úraduje sucho. Hrozia prvé lesné požiare. Ako je na tom Slovensko?

V našej oblasti úraduje sucho. Hrozia prvé lesné požiare. Ako je na tom Slovensko?
Ema Bazhaykin

V našej oblasti panuje veľa dní po sebe teplé slnečné počasie. Pre suchá už susedné krajiny vyhlásili výstrahu pred požiarmi. Ako je na tom Slovensko?

Nad naším územím panuje teplé slnečné počasie, čo je síce pekné, ale aj nebezpečné. V Česku a Poľsku už boli vydané výstrahy pred požiarmi, ktoré spočiatku platili do polovice týždňa, avizovanému dažďu sa však akosi nechce prísť. Výstrahy sa tak neustále predlžujú a všetci s napätím sledujú meteorologickú situáciu. Ohrozené sú najmä lesy.

V Česku platí výstraha pred požiarmi do piatku

Môže za to dlhodobé sucho a silný vietor, aj keď problémom je aj nízka vlhkosť dreva v lese. Najhoršia situácia sa očakáva v severných Čechách a v severnej polovici stredných Čiech, v niektorých dňoch bude najvyššie riziko aj v juhovýchodnej časti Moravy či v časti južných Čiech. 

Meteorológovia tak varujú verejnosť pred rozkladaním ohňa v prírode, vypaľovaním trávy a odhadzovaním cigaretových ohorkov na zem. Zároveň by sa podľa nich verejnosť mala riadiť vyhláškami a zákazmi, ktoré môžu mestá k suchu a nebezpečenstvu požiarov vydať.

 

Podľa webu FireRisk by nebezpečenstvo mohlo klesnúť v sobotu. ČHMÚ ale varoval, že môže byť predĺžené. Väčšina republiky sa momentálne nachádza na druhom stupni nebezpečenstva. Úľavu od sucha by konečne mohli priniesť zrážky, ktoré sa u susedov očakávajú už zajtra. 

Ohrozené je aj Poľsko

V Poľsku je suché a slnečné počasie, ktoré zvyšuje riziko požiarov v lesných oblastiach. Zrážky predpovedajú až koncom týždňa. Štátny hasičský zbor vyzýva k opatrnosti a najvyšší stupeň ohrozenia platí takmer pre celé Poľsko.

„Lesná pôda je veľmi suchá a náchylná aj na najmenší zdroj ohňa, ktorý môže spôsobiť požiar,“ zdôraznil tlačový hovorca Štátneho hasičského zboru Karol Kierzkowski. Hovorca apeloval na návštevníkov lesa, aby dodržiavali základné bezpečnostné pravidlá. Pripomenul, že v lesoch a lesných oblastiach, v oblasti lúk, rašelinísk a vresovísk a 100 metrov od hranice lesa je zakázané zakladať oheň mimo miest na to určených, spaľovať ornicu, zvyšky rastlín a fajčiť. 

 

„V národných parkoch choďte len po vyznačených chodníkoch. Najprv by ste sa však mali informovať o výstrahách pred lesným požiarom, ktoré v daný deň platia, a prispôsobiť sa, ak bol vyhlásený zákaz vstupu do lesa,“ upozornil Kierzkowski.

Ako je na tom Slovensko?

Tento týždeň prevláda na Slovensku prevažne slnečné a teplé počasie, požiare by nám však hroziť nemali. Podľa monitoringu sucha panujú na väčšine nášho územia normálne podmienky. Mierne sucho je len v oblastiach okolo Bardejova, Medzilaboriec, Čadce a obce Švedlár. Veľmi sucho je iba v Podolínci.

V závere týždňa očakávame zrážky a počas víkendu aj mierne ochladenie. Indexy sucha by sa nemali výrazne meniť.

Napriek tomu by ste mali byť opatrní a pamätať na to, že vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov je podľa zákona NR SR č. 314/2001 Zb. z. o ochrane pred požiarmi zakázané a občanom, ktorí nelegálne vypaľujú porasty, hrozí pokuta.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd