V nasledujúcich hodinách sa výdatne rozprší. V jednej časti Slovenska spadne veľké množstvo zrážok

V nasledujúcich hodinách sa výdatne rozprší. V jednej časti Slovenska spadne veľké množstvo zrážok
Peter Minárik

Počasie na našom území ovplyvňoval studený front a teraz k nám mieri rozsiahle zrážkové pole tlakovej níže ktoré prinesie výdatný dážď. Predovšetkým v jednej časti našej krajiny bude v nadchádzajúcich hodinách veľmi daždivo.

Piatok na naše územie priniesol zhoršenie počasia. Na vine je vlniaci sa front, ktorý na naše územie prináša vlnu zrážok. Na fronte sa tvoria zrážkové vlny, ktoré postupujú z južných smerov smerom k severu. Práve z tohto dôvodu pozorujeme rozdielne zrážkové úhrny.

Za dnešný deň napršalo na našom území niekoľko milimetrov zrážok, ale v oblasti stredného Slovenska prší výdatnejšie. Obzvlášť intenzívne sú zrážky v Banskobystrickom a v Trenčianskom kraji. Najvyššie zrážkové úhrny však zaznamenávajú zrážkomerné stanice, ktoré sa nachádzajú na južných stranách kopcov.

V týchto častiach za dnešný deň napršalo od 10 do 15 mm zrážok, pričom najviac zrážok spadlo na južných stranách Nízkych Tatier a to až okolo 20 mm. V týchto chvíľach sa nad naše územie blíži ďalšie zrážkové pole.

 

Dážď naberie na intenzite

V priebehu noci z piatka na sobotu začne zrážková činnosť na našom území silnieť a zrážky môžu dosahovať úhrny s intenzitou 4 mm za hodinu.

Zrážky začnú na našom území naberať na intenzite po polnoci, pričom najintenzívnejší bude lejak v skorých raných hodinách.

 

V nasledujúcich hodinách by malo na našom území priemerne napršať do 10 mm, ale v Banskobystrickom kraji môže napršať až do 20 mm. V jednom regióne Slovenska však bude pršať ešte výdatnejšie.

očakávané zrážkové úhrny
očakávané zrážkové úhrny
 

V pohorí Nízkych Tatier sa očakáva orografický efekt, ktorý by mohol priniesť zrážky s úhrnom aj okolo 50 mm, čo by sa malo prejaviť na vzostupe riek v danej oblasti.

Pred nami sú tak veľmi upršané hodiny, ale zrážky by mali začať v priebehu sobotňajšieho dopoludnia slabnúť a v sobotu popoludní sa už zrážky na našom území neočakávajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd