Ľubomír Franko

V nedeľu popoludní sa v oblasti Bavorska sformoval mohutný búrkový systém. Ten postupuje cez sever Rakúska ďalej na západ. Prináša krupobitie a silný nárazový vietor, v noci dorazí na západ Slovenska.

V nedeľu večer pozorujeme na Slovensku prevažne slnečné počasie. Počas dňa sa búrky vyskytli len ojedinele, na strednom a východnom Slovensku.

Počas noci sa počasie zmení. Od západu k nám dorazí rozsiahly búrkový systém, ktorý najmä na krajný západ Slovenska prinesie prívalové zrážky a ojedinele aj silný nárazový vietor.

Búrkový systém momentálne prináša do Rakúska aj krúpy s rozmermi až do 7 cm, v noci dorazí na Slovensko

Už v nedeľu po 17-tej boli z Rakúska hlásené silné búrky, ktoré vyprodukovali krúpy s rozmermi až do 7 centimetrov. Takéto obrovské krúpy boli pozorované v meste Kufstein, ktoré leží v rakúskom Tirolsku. Spolu s búrkami v Bavorsku následne vytvorili búrkový systém. Ten priniesol aj silný nárazový vietor, ktorý na niektorých nemeckých staniciach v nárazoch dosiahol rýchlosť 100 km/h (stanice Chieming a Taubenstein). 

 
7-centimetrové krúpy v meste Kufstein v rakúskom Tirolsku, foto: Pizzeriarestaurant Gusto Piano
7-centimetrové krúpy v meste Kufstein v rakúskom Tirolsku, foto: Pizzeriarestaurant Gusto Piano

Búrky sa sformovali do mohutného búrkového systému, ktorý prechádza severným Rakúskom ďalej na východ. Na jeho čele sa sformovala línia, odborne nazývaná „squall line“, ktorej najbežnejším prejavom je práve silný nárazový vietor.

Doteraz bolo pozorovaných aj cez 16-tisíc úderov bleskov, čo je veľmi veľké množstvo aj pre takýto búrkový systém.

Očakávaný postup búrkového systému, zdroj: iMeteo.sk
Očakávaný postup búrkového systému, zdroj: iMeteo.sk

V noci dorazí búrkový systém na západ Slovenska

Systém búrok sa počas večera a prvej polovice noci presunie cez sever Rakúska a krajný juh Česka až nad krajný juhozápad Slovenska. Počas svojej cesty sa bude jeho štruktúra rozpadať a hrozba silného nárazového vetra by mala pominúť.

To ale neznamená, že búrky nedorazia nad naše územie. V priebehu noci sa očakáva tvorba ďalších búrok, ktoré budú vznikať na pozostatkoch búrkové komplexu. Tieto búrky môžu najmä na západ Slovenska priniesť výrazné zrážky.

Očakáva sa, že lejaky, ktoré budú búrky sprevádzať, môžu priniesť lokálne úhrny zrážok až do 50 mm. Takto intenzívne zrážky môžu spôsobiť vyliatie lokálnych tokov.

Situáciu budeme počas najbližších hodín pozorne monitorovať na našom webe. Pohyb búrok môžete sledovať aj LIVE na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd