VIDEO: V Nemecku padali krúpy veľké ako golfové lopty. Zranili 5 ľudí

Veronika Salayová

Včerajšie búrky priniesli do Európy veľké extrémy. Na juhu Nemecka sa v stredu večer sformuloval búrkový komplex, ktorý vyprodukoval krúpy vo veľkosti golfových loptičiek. 

Mimoriadne silné búrky sa počas stredy prehnali Nemeckom, Rakúskom, Českom a počas noci postúpili do juhozápadného Poľska. Búrky na mnohých miestach produkovali aj ľadové krúpy, ktoré dosahovali pozoruhodné veľkosti.

Na juhu Čiech supercela vyprodukovala krúpy v priemere 5 cm a spôsobila povodne. Bez prúdu je aktuálne v stredných a južných Čechách vyše 45-tisíc domácností. 

Búrkový komplex však počas večera a noci vyčíňal aj v Nemecku, kde taktiež spôsobil nemalé škody. V niektorých častiach Mníchova búrky spôsobili taktiež výpadok prúdu v mnohých odberných miestach. 

Nemeckí hasiči zasahovali v Bavorsku počas búrok až 500-krát. Vietor vyvracal stromy, bral strechy a zaplavoval pivnice, domy a ulice. Silný dážď tiež výrazne obmedzil dopravu v oblasti Enzkreis.

Krúpy zranili 5 ľudí

Pri búrke v stredu večer v regióne Reutlingen sa zranilo päť ľudí. Z neba padali krúpy vo veľkosti golfových loptičiek, uviedol vo štvrtok ráno policajný hovorca. Zatiaľ neposkytol žiadne podrobnejšie informácie o miere zranení.

Poškodené boli početné domy a autá. Krupobitie a prívalové povodne spôsobili mnohé komplikácie aj na bavorských cestách. 

Očkovanie muselo byť prerušené

Podľa polície bolo obzvlášť postihnutých niekoľko regiónov na juhu Stuttgartu. Touto oblasťou sa prehnala veľmi búrka s krupobitím. 

Okresné očkovacie stredisko v Tübingene bolo plné vody a očkovanie muselo byť preto zrušené. Všetky termíny očkovania sa prerušili aj dnes. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd