V Nemecku zlé počasie poškodilo úrodu jabĺk

V Nemecku zlé počasie poškodilo úrodu jabĺk
Zuzana Macháčová

Nepriaznivé počasie poškodilo úrodu jabĺk. Tie sú najviac zberaným stromovým ovocím v Nemecku. Pestujú sa na ploche necelých 33 000 hektárov.

Tento rok je pre nemeckých pestovateľov jabĺk zlý. Pestovatelia očakávajú podpriemernú úrodu pre zlé poveternostné podmienky počas jari a leta.

Podľa odhadu Spolkového štatistického úradu bude tohtoročná úroda jabĺk o 17% nižšia ako vlani, informuje agentúra DPA.

Zlá úroda jabĺk

V nemeckých sadoch sa tento rok urodí približne 889 000 ton jabĺk. Avšak v porovnaní s desaťročným priemerom bude očakávaná tohtoročná úroda jabĺk o 92 000 ton alebo o 9,4 % nižšia.

Zlá úroda sa odzrkadlila v dôsledku vlhkého a chladného počasia, ktoré panovalo v čase kvitnutia. To malo podľa expertov negatívny vplyv na opeľovanie.

V niektorých prípadoch kvety dokonca poškodil mráz. Úrodu ovplyvnili aj následné horúčavy a sucho na začiatku leta.

Najviac zberané ovocie

Jablká sú najviac zberaným stromovým ovocím v Nemecku. Tento rok sa pestujú na ploche necelých 33.000 hektárov.

Nemecko je podľa údajov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) štvrtým najväčším producentom jabĺk v Európskej únii. Avšak výrazne zaostáva za Poľskom, Talianskom a Francúzskom v produkcii jabĺk. Najväčším svetovým pestovateľom jabĺk je Čína.

V prípade sliviek je situácia v Nemecku lepšia. Odborníci predpovedajú úrodu 45 100 ton, čo bude približne o 3,7 % menej ako vlani, ale blízko dlhodobého priemeru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd