VIDEO: V New Yorku napadlo až 1,5 m snehu. Nebezpečné blizzardy si v USA vyžiadali už takmer 70 obetí

VIDEO: V New Yorku napadlo až 1,5 m snehu. Nebezpečné blizzardy si v USA vyžiadali už takmer 70 obetí
Veronika Salayová

Blizzardy a arktická zima v Spojených štátoch si od minulého týždňa vyžiadali životy takmer 70 ľudí. V Buffale a okolitých oblastiach v štáte New York napadlo 1,5 metra snehu.

Zima v USA nepoľavuje. Rozpadom polárneho víru zatieklo do veľkej časti Kanady a USA masa arktického vzduchu, ktorá priniesla teploty pod extrémnych -40 °C. 

K mimoriadne mrazivým teplotám sa pridali nebezpečné blizzardy a snehové fujavice, prípadne tzv. jazerný efekt. Kombinácia všetkých týchto faktorov si od 12. januára vyžiadala v USA už 67 obetí.

Najviac úmrtí, až 19,  sa vyskytlo v Tennessee, 11 bolo zaznamenaných v Oregone, 6 v Illinois, po 5 v Mississippi, Kentucky a Washingtone, uviedla CNN s odvolaním sa na miestne úrady.

Mrazy poľavia po víkende

Mráz a sneženie majú vydržať v USA ešte do konca víkendu. Aktuálne platia mnohé varovania v dôsledku nepriaznivého počasia pre vyše 100 miliónov ľudí. Výstrahy pred mrazom sú od piatku v platnosti od Montany až po Floridu.

Mnohé mestá v USA vrátane Washingtonu v piatok opäť zatvorili školy a aj mnohé úrady pred blizzardom, ktorý stál sužuje krajinu.

Obyvatelia západného New Yorku sú už niekoľko dní „pochovaní“ pod hromadou snehu. Situácia je obzvlášť zložitá v oblasti Veľkých jazier. V častiach Buffala a priľahlých oblastí napadlo až 1,5 metra snehu.

NBC News citovala Michaela Santora z Hamburgu, južne od Buffala, ktorý povedal, že trávi takmer 5 hodín denne odhŕňaním snehu z príjazdovej cesty.

Meteorologická služba predpovedala, že aj zvyčajne teplé miesta, ako sú Shreveport, Louisiana, Jackson, Mississippi, Birmingham, Alabama a Atlanta, Georgia, zaznamenajú v piatok večer a v sobotu pokles teploty na -7 °C. Najnižšie hodnoty, až -17 °C, môžu byť zaznamenané v Iowe, Illinois a Missouri.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd