V Nízkych Tatrách spadlo už viac ako 100 mm. Toky kulminujú

V Nízkych Tatrách spadlo už viac ako 100 mm. Toky kulminujú
Peter Minárik

Nedeľa priniesla na naše územie extrémne zrážkové úhrny. V Nízkych Tatrách prekonal úhrn hranicu 100 mm a je šťastím, že to nespôsobilo výraznejšie problémy. Na niektorých riekach sú však stále problémy.

Na strednom Slovensku posledné hodiny veľmi výdatne prší a to až tak, že zrážkové úhrny atakujú rekordné hodnoty. Absolútne najvyššie zrážkové úhrny evidujú stanice v Nízkych Tatrách. V Jasnej prekonávajú úhrny hranicu 100 mm a tento úhrn je dosahovaný na severných stranách Nízkych Tatier. Na južných svahoch Jasnej žiaľ zrážkomery nie sú, takže môžeme len odhadovať spadnuté množstvo zrážok.

Keďže sa však vyskytuje náveterný efekt od juhu, tak je vysoká pravdepodobnosť, že zrážok na južnej strane Nízkych Tatier bolo ešte o čosi viac, čomu nasvedčuje hydrologická situácia. Malé potoky a rieky odvodňujúce južné svahy Nízkych Tatier dosahujú aktuálne úroveň 2. povodňového stupňa a prakticky na celom Hrone máme aktuálne už 1. povodňový stupeň.

 

Cez 100 mm v Jasnej

V Jasnej sa nachádzajú hneď tri zrážkomery. Jeden je oficiálny zrážkomer SHMÚ a ten za nedeľu zaznamenal viac ako 95 mm. Nachádzajú sa tu však aj dva ďalšie, amatérske zrážkomery.

Jeden je na stanici Lúčky a ten zaznamenal 65 mm. Tento zrážkomer však leží pri údolnej stanici lanovky, ktorá sa nachádza v nízkych nadmorských výškach. Ďalší zrážkomer je pri hoteli FIS na Koliesku a tu podľa tohto zrážkomera spadlo 104,8 mm.

Všetky tieto úhrny sú vo forme dažďa, čo spôsobuje výrazný úbytok snehu. Vo vyšších polohách, nad 1500 m n.m. sneží, no údaje o výške novej snehovej pokrývke budeme mať až ráno.

 

Toky kulminujú

Výdatné zrážky sa vyskytli aj v oblasti Veľkej Fatry, kde spadlo viac ako 70 mm. To sa prejavuje na rieke Revúca, ktorá sa vylieva. Problémy sú aj v Ružomberku, kde primátor vyhlásil 3. povodňový stupeň.

Zrážková činnosť však už práve teraz ustáva a tak sa vzostupy tokov neočakávajú, ba naopak. Hladiny riek kulminujú a ráno začnú klesať. Vzostupy však treba očakávať na dolných profiloch riek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd