V noci čakajte ZIMNÉ POČASIE. Očakáva sa dokonca aj sneženie, či výskyt poľadovice. Pozor na cestách

V noci čakajte ZIMNÉ POČASIE. Očakáva sa dokonca aj sneženie, či výskyt poľadovice. Pozor na cestách
Peter Minárik

Počas nočných hodín postúpil cez naše územie studený front, ktorý odštartoval zmenu, ktorá s nami bude niekoľko nasledujúcich dní. Do našej oblasti začal prúdiť studený vzduch, ktorého príliv sa ešte vystupňuje. Počas nadchádzajúcich hodín však v niektorých regiónoch Slovenska hrozí doslova zimné počasie.

Máme za sebou výraznú zmenu. Zatiaľ, čo včera na našom území ešte panovalo prevažne slnečné počasie, tak v priebehu nočných hodín cez naše územie postúpil studený front, ktorý bol výrazný a priniesol okrem dažďa dokonca aj búrky.

Nad našim územím v noci udrelo síce len okolo 70 bleskov, no v susednom Česku to bolo viac ako 2200 úderov. Búrky sa tvorili na studenom fronte a dopomáhal im výrazný teplotný kontrast medzi vzduchovou hmotou, ktorá ešte včera prúdila nad naše územie a ktorá prúdi počas dnešného dňa.

Noc bola na našom území aj upršaná a zrážky práve v týchto chvíľach ustávajú. Najviac zrážok spadlo na severe krajiny, kde sa úhrny pohybujú od 5 do 15 mm. Na zvyšku územia sa úhrny pohybujú do 5 mm.

Takmer všetci z vás už určite naplno pociťujú prítomnosť studeného vzduchu, ktorý sa do našej oblasti dostáva od severu. Teploty sú v porovnaní s včerajšími aj o viac ako 10 °C nižšie.

V týchto chvíľach sa však v tomto chladnom vzduchu začína do našej oblasti od severozápadu rozširovať tlaková výš, ktorá už na Moravu prináša slnečné počasie a vyjasňuje sa aj na Kysuciach, na Považí, či na Záhorí. Popoludní sa vyčasí aj v ďalších oblastiach na severozápade nášho územia, no nie nadlho.

V noci nás ovplyvní brázda nižšieho tlaku vzduchu

Nadchádzajúce dni bude počasie na našom území ovplyvňovať tlaková výš, ktorej stred sa bude z oblasti Britských ostrovov presúvať cez Nemecko a naše územie nad Balkán. Prvá polovica budúceho týždňa tak bude stabilná.

Aj naďalej k nám však bude prúdiť chladnejší vzduch od severozápadu, a tak nočné teploty budú klesať na našom území pod nulu a počas dňa sa dostanú maximálne do +15 °C.

Stabilné počasie však nastúpi až po dnešnej noci, ktorá bude veľmi zaujímavá. Počasie v našej oblasti totiž ovplyvní presúvajúca sa brázda nižšieho tlaku vzduchu, ktorá v noci prinesie zrážky a keďže sa už nachádzame v studenom vzduchu a v niektorých regiónoch bude dokonca mrznúť, tak na Slovensku hrozí typicky ZIMNÉ POČASIE a s ním súvisiace nebezpečenstvá a to predovšetkým zasnežené, či zľadovateľné cesty.

Noc bude v niektorých regiónoch Slovenska zimná

Počas nočných hodín sa očakávajú teploty, ktoré sa budú pohybovať od +5 do -2 °C. Mrznúť bude predovšetkým na severe a práve tu hrozia najväčšie komplikácie. V prízemnej vrstve, teda nad povrchom ciest môže byť dokonca aj chladnejšie.

Do takéhoto chladného vzduchu v noci dorazia zrážky. Malo by sa tak začať diať po 22:00. Zrážky zasiahnu v noci predovšetkým Kysuce, Oravu, Liptov a Spiš, teda naše najchladnejšie regióny.

V noci sa očakáva, že hranica sneženia poklesne na našom území na severe aj pod 700 m n.m. Na severe Slovenska sa tak najmä vo vyšších polohách môže na cestách objaviť poprašok snehu.

V regiónoch, kde snežiť nebude hrozia v noci aj kvapalné zrážky. Tie na podchladenom zemskom povrchu môžu namŕzať a vytvárať sa môže nebezpečná poľadovica.

Nasledujúca noc nám tak pripomenie, že minimálne na severe je už najvyšší čas na prezutie zimných pneumatík. Ráno totiž bude na cestách šmykľavo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd