V noci nás zasiahol mezoškálový konvektívny vortex. Udrel už na postihnuté regióny. Čo nás čaká dnes?

V noci nás zasiahol mezoškálový konvektívny vortex. Udrel už na postihnuté regióny. Čo nás čaká dnes?
Peter Minárik

Sobota a uplynulá noc priniesla na naše územie dve vlny búrok. Už prvá bola intenzívna a napáchala veľké materiálne škody, no v priebehu noci začala postupovať druhá vlna búrok, a to presne do už postihnutých oblastí. Typovo však išlo o trochu rozdielne búrky.

Slovenskom sa prehnali dve vlny búrok, po ktorých zostali škody. Zatiaľ, čo prvá vlna búrok priniesla na naše územie predovšetkým nárazy vetra, druhá bola zaujímavá svojou bleskovou aktivitou. Obe tieto vlny majú spoločné to, že najviac zasiahli Žilinský kraj.

Prvá vlna páchala škody

Včerajšia prvá vlna búrok sa začala tvoriť nad Rakúskom a nad Moravou a krátko popoludní postúpila cez Záhorie a Myjavu nad Považie a Kysuce. Búrky sprevádzal intenzívny lejak a silný nárazový vietor.

V Žilinskom kraji dosahovali poryvy vetra rýchlosť až do 100 km/h, následkom čoho došlo k viacerým problémom. Silný nárazový vietor vyvracal stromy, lámal konáre a strhával strechy. Bez elektriny bolo viac než 40 000 domácností a energetici museli vyhlásiť kalamitný stav.

Po búrke hasiči odstránili škody, no upozorňovali sme, že v noci nám hrozí ďalšia vlna. Tá prišla do už postihnutých regiónov. Krásne to znázorňuje mapa zaznamenaných bleskov. Zatiaľ čo modrá až zelená farba značí blesky zaznamenané v sobotu popoludní, oranžová až žltá značí večerné a nočné blesky, ktoré priniesol búrkový systém, ktorý bol čo sa intenzity týka silnejší ako prvý.

zaznamenané blesky nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky vo forme bow echa, derecha aj MCV

Nad Nemeckom sa včera popoludní začal formovať ďalší búrkový systém, ktorý počas večera postúpil cez Rakúsko južné Česko až nad Moravu. Pôvodne, ako sa búrkový systém približoval z Rakúska, bola výrazná blesková aktivita pozorovaná aj z Bratislavy, no nečakalo sa, že búrka zasiahne hlavné mesto. Predvídal sa presun okraja tohto búrkového systému cez severozápadné oblasti Slovenska a presne k tomu došlo.

Celý tento búrkový systém bol zaujímavý tým, že išlo o tzv. mezoškálový konvektívny vortex, skrátené MCV. Celý búrkový systém sa obtáčal okolo svojho stredu, pričom v strede klesal tlak vzduchu. Vytvorila sa vlastne samostatná plytká tlaková níž, ktorej stred sa presúval cez Moravu do Poľska a na jej okraji sa tvorili búrky.

mezoškálový konvektívny vortex
mezoškálový konvektívny vortex

Južné rameno tohto systému zasiahlo severozápad Slovenska a postaralo sa o poriadne búrlivú noc. V rámci tohto systému a celku sme mohli pozorovať aj bow echo či derecho. O bow echu hovoríme vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch a vytvorí ohýbajúci sa luk. K tomu došlo už nad Rakúskom a celý tento luk bolo možné pozorovať aj nad Moravou a Poľskom.

bow echo sa dostalo až do Poľska, zdroj: IMGW
bow echo sa dostalo až do Poľska, zdroj: IMGW

Ak búrkový systém prejde aspoň 400 km a pri jeho postupe dosahujú nárazy vetra plošne rýchlosť až 25 m/s, tak hovoríme o derechu. Derecho sa podľa záznamov z jednotlivých staníc skutočne vyskytlo. Celá búrková situácia uplynulých hodín tak bola z meteorologického hľadiska mimoriadne zaujímavá, i keď zasiahla prakticky len severozápad a predovšetkým Žilinský kraj, zatiaľ čo vo zvyšku Slovenska sme sa potili v dusnom počasí.

Ďalšia vlna búrok už čoskoro

Počasie sa v nadchádzajúcich hodinách upokojí, no len na pár hodín. Nad našou oblasťou sa naďalej vlní studený front, a práve na ňom sa tvoria jednotlivé vlny búrok. Ďalšia vlna búrok sa sformuje dnes nad Nemeckom a Rakúskom a večer postúpi búrkový systém nad Česko. Naše územie by večer alebo v noci tentoraz zasiahnuť nemal.

Slovensko tak čaká pomerne pokojná, no horúca nedeľa a podobne to bude vyzerať aj v pondelok, no počas dňa sa začne formovať ďalšia vlna búrok a tentoraz zasiahne Slovensko v plnej sile.

V pondelok vo večerných hodinách očakávajte, že väčšiu časť nášho územia zasiahne vlna intenzívnych búrok, ktorá prinesie prudký nárazový vietor, prívalové zrážky a aj krúpy. V noci na utorok sa búrky budú presúvať smerom na východ. Pred nami tak budú nadchádzajúce hodiny vrcholiť horúčavy, ktoré zajtra definitívne ukončí rozsiahly búrkový systém.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd