V noci nastáva supermesiac. Bude prvý v tomto roku, no v auguste nás čakajú ďalšie dva

Veronika Salayová

Práve dnes v noci nastáva prvý supermesiac v tomto roku. Ak sa po zotmení pozriete na Mesiac, mal by sa javiť o niečo väčší a jasnejší. 

Dnes po zotmení zdvihnite svoj zrak k oblohe, kde uvidíme supermesiac. Ide o Mesiac v splne, avšak Mesiac je na svojej dráhe bližšie k Zemi a aj preto sa na oblohe javí väčší a jasnejší.

Ak teda nastane situácia, že je Mesiac v splne a navyše blízko perigea, čiže najbližšie k Zemi, vtedy svieti mimoriadne jasne. Mesiac sa na oblohe javí väčší až o 14 % a svieti o 30 % jasnejšie.

Mesiac bude nízko nad južným obzorom

To, že je Mesiac naozaj veľký, sa nám môže zdať najmä pri východe alebo pri západe, keď je Mesiac nízko nad obzorom. Vtedy sa zdanlivo naozaj bude javiť ako obrí Mesiac. 

Dnes teda pri pohľade na oblohu budeme vidieť prvý zo série supersplnov a môžete sa otestovať, či aj vám sa bude Mesiac v splne naozaj javiť o niečo väčší. 

Ak však dnešný superspln zmeškáte, nič sa nedeje. Ďalšie dva nás čakajú v auguste a posledný v septembri.

Druhý superspln okrem dnešného nastane 1. augusta, tretí 31. augusta a posledný superspln bude 29. septembra. 

Zaujímavosťou je, že na druhej strane sveta, v Austrálii a na Novom Zélande, je Mesiac obzvlášť vysoko na oblohe. Zato v strednej Európe je Mesiac pomerne nízko nad južným obzorom. 

Ak sa vám podarí spraviť pekné zábery supermesiaca, budeme radi, ak nám ich pošlete. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd