V noci príde MRÁZ, a to do týchto všetkých lokalít. Poškodiť môže slivky, broskyne aj marhule

V noci príde MRÁZ, a to do týchto všetkých lokalít. Poškodiť môže slivky, broskyne aj marhule
Peter Minárik

Na naše územie príde v noci výrazný mráz, ktorý môže spôsobiť škody predovšetkým ovocinárom. Stromy už totiž kvitnú a blížiace sa mrazy, ktoré prinesú teploty pod kritickú hodnotu môžu poškodiť puky stromov, čo ovplyvní následnú úrodnosť. Nebezpečenstvo trvá predovšetkým nasledujúce dva dni.

Po týždňoch veľmi teplého počasia mieri na naše územie výrazné ochladenie, ktoré so sebou prinesie vpád chladného, najskôr pôvodom arktického vzduchu a potom suchého, kontinentálneho vzduchu od severovýchodu. Studený vzduch k nám začína zatekať už teraz a to za studeným frontom, ktorý včera postupoval cez naše územie.

Chladný vzduch k nám zateká po zadnej strane tlakovej níže, ktorej stred sa presúva cez východné Poľsko smerom nad Ukrajinu. Masa chladného vzduchu bude natoľko výrazná, že zároveň zníži hranicu sneženia až do nížin.

Teploty poklesnú aj pod -5 °C

Prvé mrazy sa na našom území očakávajú už v nedeľu po 20:00 v najchladnejších okresoch severného Slovenska. Do rána sa však postupne ochladí na celom našom území, pričom predovšetkým na strednom a východnom Slovensku bude mrznúť takmer všade.

očakávané minimálne teploty v pondelok ráno
očakávané minimálne teploty v pondelok ráno

Teploty by do rána mali na našom území klesnúť až k -5 °C, no ešte chladnejšie bude na našom území v noci z pondelka na utorok, kedy by sa teploty mohli ojedinele dostať aj pod -5 °C. Mrazy sa však rozšíria a mrznúť by malo tentoraz aj na západnom Slovensku.

očakávané minimálne teploty v utorok ráno
očakávané minimálne teploty v utorok ráno

O nič teplejšie nebude na našom území ani počas dňa. Predovšetkým pondelok bude na Slovensku veľmi chladný. Po dlhej dobe by sme mali zažiť teplotne podpriemerný deň. Maximálne denné teploty totiž na našom území vystúpia len na 0 až +8 °C. O čosi teplejšie by malo byť na juhozápadnom Slovensku, kde sa teploty vyšplhajú do +11 °C.

 

Mráz dosiahne kritickú hodnotu

Ochladenie, ktoré nás teraz čaká nie je na súčasnú ročnú dobu nezvyčajné. Mrazy sú v tomto období bežné, no nezvyčajné počasie sme zažívali uplynulé týždne, kedy na viacerých miestach nášho územia rozkvitli stromy.

Blížiace sa mrazy by mali prekročiť kritickú hodnotu pre viaceré ovocné stromy. Tou je teplota -2 °C. Mrazy pod touto teplotou už predstavujú vysoké riziko predovšetkým pre slivky, marhule, broskyne aj čerešne.

 

Ostatné druhy stromov by mali mrazy zvládnuť. Záhradkári by sa mali mať na pozore predovšetkým nasledujúce dve noci. Potom sa počasie zlepší a oteplí sa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd