V noci príde mráz. Na celom území bude pri zemi mrznúť

Peter Minárik

Ďalšia veľká skúška pre poľnohospodárov prichádza počas nadchádzajúcej noci. Na celom našom území sa očakáva prízemný mráz, pričom v niektorých lokalitách bude mrznúť aj vo výške 2 metrov nad zemou.

Okolo tlakovej níže Daniel, ktorá sa nachádza aktuálne nad Pobaltím prenikol do našej oblasti od severozápadu chladný vzduch. Práve v dôsledku toho sa dnes na našom území ochladilo.

V tomto chladnom vzduchu sa súčasne do našej oblasti natláča výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý dopomôže nočnému vychladzovaniu.

Nadchádzajúca noc bude na Slovensku prevažne jasná až polojasná a pri utíšení vetra budú teploty klesať poriadne nízko.

Teploty by sa vo výške 2 metrov nad povrchom zeme mali pohybovať od +5 do 0 °C, avšak v dolinách a v kotlinách bude ešte chladnejšie. Tu by mohli teploty klesať k -3 °C.

Takéto teploty už predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ovocné stromy, ktorých kvitnutie je v plnom prúde.

Okrem toho však môžu škody spôsobiť mrazy aj na ďalších poľnohospodárskych plodinách. Na takmer celom našom území sa očakáva, že do rána poklesnú teploty v prízemnej vrstve vo výške 5 cm nad zemou pod bod mrazu.

Prízemný mráz sa očakáva aj v poľnohospodársky významných oblastiach ako je Podunajská, či Východoslovenská nížina. O niečo miernejšie by to malo byť na Záhorí.

Poľnohospodárov tak čaká ďalšia náročná nočná skúška. Už zajtra sa však opäť oteplí a mrazy, vrátane tých prízemných nebudú predstavovať nebezpečenstvo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd