V noci prišlo sneženie, no DNES príde dážď a začne sa opäť prudko otepľovať

V noci prišlo sneženie, no DNES príde dážď a začne sa opäť prudko otepľovať
Peter Minárik

Uplynulé hodiny na Slovensku snežilo, no teraz nás opäť čaká prudké oteplenie. Snehová pokrývka, ktorá v priebehu noci napadla na severe a vo vyššie položených oblastiach sa roztopí a do našej oblasti sa zintenzívni príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý prinesie ešte teplejšie počasie, aké sme zažívali uplynulé dni.

V noci k nám na okamih zavítala opäť zima i keď len do niektorých regiónov Slovenska, kde sa vyskytlo aj sneženie. Ranné hodiny sú na severe, konkrétne v oblasti Kysúc, Oravy, Liptova a Spiša zasnežené a leží od poprašku do niekoľkých centimetrov. Najviac snehu je opäť na našich horských priechodoch, zatiaľ čo v najnižších polohách Žilinského kraja sneh nenapadol.

Počas uplynulých hodín došlo na našom území k zaujímavej zmene. Od severu sa nad naše územie nasunul studený front, ktorý od včerajšieho poludnia prinášal na sever zrážky a zrážky bude prinášať aj počas dnešného dňa. Zároveň však tento studený front nad naše územie vtiahol od severu chladný vzduch, ktorý spôsobil v niektorých regiónoch severného Slovenska pokles teplôt pod bod mrazu, pokles hranice sneženia a vplyvom toho sa mohla začať vytvárať snehová pokrývka. Severné regióny tak na niekoľko hodín zažili opäť počasie, ktoré je typické pre začiatok februára. Teraz sa však opäť všetko zmení.

 

Sneženie sa zmení na dážď

Aj v severných regiónoch nášho územia začne v priebehu dnešného dňa opäť pršať. Hranica sneženia sa začne vracať z nižších polôh opäť až do horských oblastí. Sneh, ktorý napadol sa tak roztopí ešte dnes.

Front, ktorý nad naše územie zasahuje od severu bude ovplyvňovať dnešné počasie na celom území. Očakávajte prevažne zamračené počasie a predovšetkým na severe a čiastočne aj na východe nášho územia sa budú vyskytovať kvapalné zrážky. Na zvyšku územia hrozia zrážky len výnimočne.

Zrážky začnú na severe a východe slabnúť počas dnešného večera a spolu so slabnutím zrážok nás čaká ďalšia vlna teplého vzduchu.

Bude ešte teplejšie ako bolo

Od juhozápadu sa z oblasti Stredozemného mora rúti nad naše územie ďalšia vlna mimoriadne teplého vzduchu, ktorý vyženie teploty na poriadne vysoké hodnoty, ktoré budú typické skôr na polovicu marca. Počasie tak predbehne ročnú periódu zhruba o mesiac.

Dnešné maximálne teploty by sa mali na našom území pohybovať do +10 °C, no na západe môže byť v najteplejších regiónoch Slovenska až do +13 °C. Výrazne sa oteplí v noci a zajtrajšie teploty môžu byť najvyššie, aké sme na našom území v uplynulých dňoch zaznamenali. Na juhozápade prekonajú maximálne teploty hodnotu +15 °C a teploty majú šancu dosiahnuť až úrovne +17 °C.

 

Takéto teploty sú nezvyčajné a v porovnaní s bežnými teplotami budú zajtrajšie teploty o viac ako 10 °C vyššie. Takéto výrazné vysoké teploty sa na našom území očakávajú aj v nadchádzajúcich dňoch. Vývoj na nasledujúcich 15 dní si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd