V noci sa objavila na Slovensku polárna žiara. Pozrite si najkrajšie fotografie z tohto nebeského divadla

V noci sa objavila na Slovensku polárna žiara. Pozrite si najkrajšie fotografie z tohto nebeského divadla
Veronika Sádovská

Počas minulej noci sme mohli pozorovať na našom území polárnu žiaru a existuje šanca, že bude pozorovateľná aj nasledujúcu noc. Prinášame vám najkrajšie zábery, ktoré vznikli u nás, ale aj v okolitých krajinách.

Po relatívne krátkom čase sme mohli na Slovensku včera pozorovať znova nádherné nebeské divadlo. Auroru alebo teda polárnu žiaru mohli vidieť tí obyvatelia Slovenska, ktorí mali dokonalo odkrytý severný obzor.

Nezvyčajné farby na oblohe hlásili aj z Maďarska či dokonca aj Anglicka a ďalších častí Európy.

 

Pôvodne slabá geomagnetická búrka

Geomagnetická búrka, ktorá spôsobila aj polárnu žiaru, mala byť pôvodne slabšia, avšak nakoniec bola jej intenzita vyššia. To spôsobilo, že sme nečakane znova mohli aj my v južnejších zemepisných šírkach sledovať úkaz, ktorý je typický skôr pre oblasti za polárnym kruhom či v severnej Európe.

Vďaka tomu mohli vzniknúť aj u nás nádherné fotografie nebeského divadla, ktoré nevidíme každý deň. Fotografie z rôznych miest Slovenska, ale aj Maďarska či ďalších európskych krajín nájdete v galérii na konci článku.

Tomuto pomohla aj takmer jasná obloha na väčšine nášho územia. Najkrajšia bola aurora práve tam a aj na miestach, ktoré boli ďaleko od svetelného znečistenia. Teda skôr oblastiach ďalej od miest a pouličného osvetlenia.

Budeme ju môcť pozorovať aj dnes?

Mnohým, ktorí toto divadlo včera nestihli, určite napadla otázka, či sa im podarí ju uvidieť aj dnes. Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave uviedol, že „predikcia polárnej žiary je obtiažna, nemožno teda garantovať jej viditeľnosť na sto percent. Vzhľadom na situáciu (a už zaznamenaným žiaram v priebehu noci na pondelok) však šance počas nasledujúcej noci naozaj existujú“.

Ak by ste sa teda chceli vydať na tzv. aurora hunting, teda lov polárnej žiary, pozerajte sa na sever a vyhľadajte miesto ďalej od umelého osvetlenia. Počas noci by mala obloha na našom území byť jasná až polojasná, teda podmienky by pozorovaniu mali priať.

 

Ako vzniká polárna žiara?

Polárna žiara vzniká vtedy, keď elektricky nabité častice slnečného vetra, hlavne elektróny ale aj protóny, alfa-častice a niektoré ťažké ióny dopadajú na vrchnú vrstvu atmosféry. Náraz častice spôsobí u molekuly alebo atómu nabudenie zodpovedajúce zmenenej elektrónovej konfigurácii. Elektrón teda obrazne „vyskočí“ na vyššiu energetickú hladinu.

Po krátkom čase sa elektrón vráti na pôvodnú hladinu a je vylúčené svetlo (fotón). Všeobecne sa tomu hovorí fluorescencia. Pokiaľ je elektrón odtrhnutý od atómu alebo molekuly a následne sa do atómu alebo molekuly vráti za uvoľnenia svetla, hovoríme o rekombinácii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd