V noci sa vylialo hneď niekoľko riek. U nás to bolo najhoršie na Kysuciach

Zuzana Macháčová

Po nedeľných intenzívnych búrkach sa vylialo hneď niekoľko riek, ktoré zatopili ulice a pivnice. Stúpli aj rieky na Slovensku, a to až k povodňovým stupňom. 

Nočné búrky narobili poriadne škody. Búrková činnosť bola sprevádzaná intenzívnymi zrážkami, po ktorých stúpli rieky u susedov, ale aj u nás na Slovensku. 

V susednom Česku sa po búrkach, ktoré narobili počas nedele nemalé škody, vylialo hneď niekoľko riek.

Zatopené ulice a pivnice

V obci Valašské Bystrice v Zlínskom kraji ostali ulice zaplavené vodou a rieka sa vyliala a zaplavila centrum obce. Voda zaplavovala aj na Vyškovsku. „Ide predovšetkým o čerpanie vody, hneď niekoľkokrát v Ivanoviciach na Hanej,“ uviedol hovorca na sociálnej sieti.

Aj v meste Hulín v okrese Kroměříž mali hasiči plné ruky práce. Ulice sa ocitli pod vodou a hasiči nestíhali odčerpávať vodu.

V Zlíne museli stopnúť záver trojdňového hudobného a pouličného festivalu Zlín žije, kde odohralo svoje koncerty takmer 50 kapiel a hudobných zoskupení.

Museli sme rozhodnúť o predčasnom ukončení záverečných produkcií aj v susednom Parku Komenského, a to kvôli prípadnému nebezpečenstvu nebezpečných búrok,"  uviedla riaditeľka usporiadateľskej organizácie Živý Zlín Jana Kubáčová.

Búrková činnosť bola sprevádzaná aj silným vetrom. V Dolných Lúčkach poškodil strom strechu telocvične.

 

Hasiči v Olomouckom kraji hlásili tiež stovky zásahov. Riešili predovšetkým popadané stromy a poškodené dve strechy. Na Kroměřížsku museli hasiči odstraňovať veľký strom spadnutý na elektrické vedenie.

Predčasne ukončené koncerty

Hroziaci dážď skrátil aj vystúpenie Štefana Margitu v areáli odboru v Hukvaldoch, ktorým vyvrcholil tohtoročný ročník Medzinárodného hudobného festivalu Leoša Janáčka.

V dôsledku nepriaznivého počasia museli koncert ukončiť. „Začal sa zdvíhať silný vietor. Vyzerá to, že bude pršať. Usporiadatelia už vynechali prestávku, aby sa z programu odohrala čo najväčšia časť,“ uviedol pre ČTK námestník pre kultúru moravskosliezskeho hajtmana Lukáš Curylo.

Rieky stúpli aj na Slovensku

Nedeľný večer a noc sa na Slovensku opäť niesli v znamení silnejších búrok, ktoré boli sprevádzané intenzívnymi zrážkami. Zrážok pri búrkach bolo také množstvo, že výrazne dvihli hladiny riek v tomto regióne. 

Rieka Kysuca prechádzajúca Čadcou dokonca dosiahla 2. SPA. Hladina rieky z pôvodných 17 cm za krátku chvíľu stúpla až na 233 cm, čo je extrém. Nechýbalo veľa, približne 15 cm, a rieka by dosiahla 3.SPA.

 

Povodňové stupne rieka dosahovala od polnoci do 5.45 hod. a následne jej hladina rýchlo klesá k normálnym hodnotám. Ak neďaleký vodný tok Čierňanka dosiahla 1.SPA a vystúpila po búrkach zo 14 cm na 165 cm. 

Búrky udrú  aj dnes

Od búrok si neoddýchneme ani dnes, no búrky zasiahnu najmä východnú polovicu nášho územia. Dnešné búrky by mali byť sprevádzané predovšetkým výraznejšími zrážkami. Viac nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd