Chystá sa extrémne zriedkavá „astro“ udalosť. Z oblohy zmizne jasná hviezda

Chystá sa extrémne zriedkavá „astro“ udalosť. Z oblohy zmizne jasná hviezda
Veronika Salayová

Jasná červená obria hviezda Betelgeuse dočasne stmavne alebo dokonca „zmizne“ na oblohe v noci z 11. na 12. decembra, keď pred ňou preletí asteroid. Pôjde o extrémne vzácnu „astro“ udalosť. 

Astronómovia sa roky obávajú, že jasná hviezda Betelgeuse môže explodovať. Namiesto toho sa táto hviezda chystá na pár sekúnd zmiznúť.

Tento červený supergiant zmizne alebo čiastočne zmizne z očí pozorovateľov Zeme asi na 10 až 15 sekúnd po tom, ako ju zakryje asteroid. Stane sa tak 12. decembra tesne po 2.00 hodine ráno.

Betelgeuse sa nachádza na ľavom ramene súhvezdia Orion pri pohľade zo Zeme a je to hviezda červeného obra. Hviezda Betelgeuze bude zatienená asteroidom 319 Leona, obiehajúcim okolo Slnka medzi Marsom a Jupiterom.

Asteroid 319 Leona má vajcovitý tvar a je to 80 kilometrov dlhý a 55 kilometrov široký vesmírny objekt. Obehnúť okolo Slnka jej trvá 6 rokov a 89 dní.

Betelgeuse nie je typická hviezda

Výskumníci venujú hviezde Betelgeuze veľkú pozornosť, pretože si všimli, že sa môže rýchlo rozjasniť a stmaviť. Niektorí vedci veria, že Betelgeuse počas nášho života vybuchne a stane sa z nej supernova. 

Betelgeuse nie je typická hviezda. Jej priemer je 760-krát väčší ako Slnko, takže sa javí ako disk a je oveľa väčší ako väčšina ostatných hviezd. Zdá sa, že obrázky Betelgeuze vo vysokom rozlíšení odhaľujú hviezdu v nepokoji s obrovskými konvekčnými bunkami bublajúcimi na povrch. 

Prechod asteroidu cez Betelgeuse môže astronómom umožniť zmapovať tieto bunky a vyhodnotiť ich úlohu pri možnom budúcom výbuchu supernovy, uvádza SpaceWeather.

Túto extrémne zriedkavú udalosť budú môcť milióny ľudí z miest siahajúcich od stredného Mexika, cez južnú Európu až po Euráziu. Zo Slovenska zrejme túto udalosť nebudeme môcť vidieť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd