V noci zasiahlo sever Talianska silné zemetrasenie. Otrasy pocítili v Rakúsku aj Chorvátsku

V noci zasiahlo sever Talianska silné zemetrasenie. Otrasy pocítili v Rakúsku aj Chorvátsku
Veronika Salayová

Severovýchod Talianska zasiahlo nočné zemetrasenie s magnitúdou 5,0, čo je pomerne silné zemetrasenie. Otrasy pocítili obyvatelia aj v našej oblasti či na Balkáne.

Zemetrasenie otriaslo severovýchodným Talianskom. Podľa informácií EMSC dosiahlo silu 5,0 magnitúdy.

Podľa Talianskeho národného inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu (INGV) dosiahlo nočné zemetrasenie 4,5 magnitúdy a nastalo v hĺbke 10 km. 

Mnohých Talianov vytrhlo zemetrasenie z večernej prípravy na spánok alebo mnohých aj zo spánku, keďže nastalo o 22.19 h. 

Otrasy pocítili v 400 km okruhu

Epicentrum zemetrasenia bolo v Alpách, konkrétne v oblasti Tramonti di Sopra, neďaleko Ampezzo a toku rieky Tagliamento v talianskom regióne Furlansko-Júlske Benátky.

 

Mnoho ľudí opustilo zo strachu svoje domovy. Otrasy boli podľa svedkov výrazne citeľné v Udine, Terste, v Benátkach až po Vicenzu a Veronu.

Okrem toho ho cítili aj v Rakúsku, Nemecku, v Slovinsku či v Chorvátsku, a to až do vzdialenosti 400 km od epicentra. 

svedkovia, ktorí pocítili zemetrasenie
svedkovia, ktorí pocítili zemetrasenie, zdroj: EMSC

Zemetrasenie spôsobilo aj výpadky elektriny v blízkosti obývaných oblastí epicentra. Riccardo Riccardi, delegát pre civilnú ochranu, povedal, že „zemetrasenie bolo zaznamenané v celom regióne“.

 


 
Tesne po zemetrasení sa neobjavili žiadne volania o pomoc ani hlásenia o škodách. Po zemetrasení kontaktovalo talianske oddelenie civilnej ochrany miestne štruktúry Národnej služby civilnej ochrany. Prvotné kontroly nezistili žiadne poškodenie osôb ani vecí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd