V noci zo stredy na štvrtok nastane vzácny úkaz. V hlavnej úlohe sa predstaví Mesiac a Mars

Dominik Cenkner

Pre fanúšikov nočnej oblohy a vesmírnych úkazov máme dobrú správu. Už v noci zo stredy na štvrtok sa pre nás chystá krásne nebeské divadlo.

V noci zo stredy 7. decembra na štvrtok 8. decembra bude nočnej oblohe dominovať konjunkcia Mesiaca v splne s planétou Mars. Počas noci sa budú obe telesá približovať k sebe, až kým sa vo štvrtok ráno „nespoja“. 

Mars sa za mesačným diskom ukryje na menej ako hodinu. Zvyčajne sú pri konjunkcii nad sebou, ale tentoraz bude Mesiac prechádzať cez Mars, čo sa stáva približne raz za desať rokov.

V súčasnosti nie je ťažké nájsť planétu Mars na jasnej oblohe. Stačí sa večer pozrieť na východný obzor. Áno, tá červenkastá „hviezda“, to je ono. Prečo je to také nápadné?

Vo štvrtok 1. decembra 2022 sa totiž štvrtá planéta od Slnka priblížila k našej Zemi na vzdialenosť necelých 82 miliónov kilometrov. Na pozemskej oblohe dosiahla v tomto roku najväčšiu jasnosť a zároveň aj najväčšiu uhlovú veľkosť.

Vo štvrtok 8. decembra o 7.00 hod. sa Mars dostane do tzv. opozície so Slnkom, čo znamená, že bude na oblohe presne oproti Slnku. V ten istý deň však bude aj Mesiac v opozícii so Slnkom, čo znamená, že bude v splne. Stane sa tak o 5:00 h ráno.

Pozícia Marsu a Mesiaca vo štvrtok okolo 6. hodiny ráno, zdroj: stellarium-web.org
Pozícia Marsu a Mesiaca vo štvrtok okolo 6. hodiny ráno, zdroj: stellarium-web.org

Mars sa začne „skrývať“ vo štvrtok okolo 6. hodiny ráno

Opozícia týchto dvoch telies už teraz naznačuje, že počas stredajšej noci budú na oblohe veľmi blízko seba. Mesiac pri svojom putovaní po oblohe zvyčajne prechádza len okolo jasných planét. Buď na ne jednoducho „vylezie“, alebo ich „prelezie“.

Tentoraz však budeme mať viac šťastia. Z celého nášho územia, v prípade priaznivého počasia, budeme môcť vidieť Mars, ktorý sa na necelú hodinu ukryje za mesačný disk. V priebehu noci budeme najprv pozorovať, ako sa Mars postupne približuje k ľavému okraju Mesiaca (v skutočnosti sa bude Mesiac približovať k Marsu od západu na východ, pretože sa na oblohe pohybuje rýchlejšie v porovnaní s hviezdnym pozadím). Celé predstavenie bude umocnené tým, že obe telesá sa stretnú v krásnom súhvezdí Býka, ktoré je veľmi vysoko na našom obzore.

Mars začne zakrývať mesačný disk za Mesiacom okolo 6. hodiny ráno (časy sa budú líšiť v minútach v závislosti od polohy pozorovateľa v našej oblasti). Okolo siedmej hodiny, keď sa obe telesá budú nezadržateľne skláňať k západnému obzoru, sa červenkastá planéta opäť objaví na pravom okraji mesačného disku.

Pozícia Marsu a Mesiaca vo štvrtok okolo 7. hodiny ráno, zdroj stellarium-web.org
Pozícia Marsu a Mesiaca vo štvrtok okolo 7. hodiny ráno, zdroj stellarium-web.org

Na pozorovanie úkazu vám postačí malý ďalekohľad. Vo väčšom ďalekohľade s priemerom objektívu 8 cm a viac si môžete vychutnať postupné zakrývanie a odkrývanie disku Marsu za nerovným okrajom Mesiaca.

Bude nám priať počasie?

A teraz zásadná otázka - aké počasie bude prevládať počas noci zo stredy na štvrtok? V tomto ohľade máme dobré aj zlé správy. 

Celková oblačnosť vo štvrtok 8. decembra o 6. hodine ráno, zdroj: ventusky.com
Celková oblačnosť vo štvrtok 8. decembra o 6. hodine ráno, zdroj: ventusky.com

Zo začiatku noci budeme môcť pozorovať približovanie telies z mnohých miest Slovenska, a to najmä na juhu západného, stredného a východného Slovenska. Počas noci však bude oblačnosť pribúdať. 

Samotný jav, od šiestej hodiny ráno, bude možné vidieť najmä v Banskobystrickom kraji a v západných častiach Prešovského a Košického kraja.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd