V Novom Mexiku objavili státisíce mŕtvych vtákov. Čo sa stalo?

Veronika Salayová

Mŕtve vtáky doslova padali z neba. V novom Mexiku za záhadných okolností zahynulo enormné množstvo sťahovavých vtákov. Mŕtve telá niekoľko stotisíc vtákov sa našli na území celého štátu. 

Záhada sa začala 20. augusta objavom veľkého počtu mŕtvych vtákov na raketovej strelnici americkej armády na White Sand v Novom Mexiku. Na začiatku to vyzeralo ako ojedinelý prípad úhynu, no postupom času sa začali objavovať mŕtve telá vtákov vo viacerých lokalitách Nového Mexika, a dokonca aj v Colorade, Texase a v Mexiku.

Uhynulo niekoľkostotisíc sťahovavých vtákom a niektoré odhady hovoria aj o miliónovom čísle. Zahynulo viac ako tristo druhov vtákov. Ide o katastrofu veľkých rozmerov, čo sa týka americkej ekológie. 

Podľa očitých svedkov sa niektoré vtáky pred smrťou správali zvláštne. Napríklad vtáky, ktoré sa bežne vyskytujú v kríkoch a na stromoch, boli videné na zemi, kde zháňali potravu a prenasledovali hmyz. Mnohé boli letargické a nereagovali, a tak ich napríklad zrazili autá a pod. 

Jedným z odôvodnení je podľa niektorých biológov spaľovanie lesných požiarov v Kalifornii. Požiare mohli vtáky prinútiť k migrácii skôr, ako boli na to pripravené. Niektoré sa mohli nadýchať dymu a poškodiť si pľúca. Stále však ostáva veľa nezodpovedaných otázok.

Mŕtve vtáky odoslali do forenzného laboratória v Oregone, kde bude vykonaná pitva. Výsledky a presné zdôvodnenie toho, čo sa presne stalo, bude zrejme trvať niekoľko týždňov. 

„Od roku 1970 sme v USA stratili 3 miliardy vtákov a tiež sme zaznamenali obrovský pokles hmyzu, takže takáto udalosť je pre tieto populácie desivá a je veľmi frustrujúce to sledovať,“ uviedla profesorka Martha Desmondová.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd