V októbri nás čaká zatmenie Mesiaca. Dobrou správou je, že ho budeme môcť vidieť aj zo Slovenska

V októbri nás čaká zatmenie Mesiaca. Dobrou správou je, že ho budeme môcť vidieť aj zo Slovenska
Veronika Salayová

Tento kalendárny mesiac sa môžeme tešiť na čiastočné zatmenie Mesiaca. Budeme ho môcť pozorovať aj z nášho územia, a to už o pár týždňov. 

Rok 2023 sa môže pýšiť dvomi zatmeniami Slnka a dvomi zatmeniami Mesiaca. Úplné zatmenie Slnka nastalo na jar 20. apríla, avšak z nášho územia nebolo pozorovateľné. Nasledovať bude ešte októbrové prstencové zatmenie Slnka, ktoré nastane 14. októbra, no taktiež nebude možné ho z nášho územia pozorovať.

Počas tohto roka došlo už aj k prvému zatmeniu Mesiaca, ktoré nastalo 5. mája a vidieť ho mohli obyvatelia Afriky, Ázie a Austrálie.

Čaká nás čiastočné zatmenie Mesiaca

Druhé zatmenia Mesiaca, avšak len čiastočné, nás ešte len čaká. Nastane o pár týždňov, konkrétne 28. októbra.

Práve toto zatmenie si budeme môcť vychutnať aj my na Slovensku. Môžu ho totiž vidieť všetci obyvatelia žijúci v Európe, Ázii, Austrálii, Afrike, častiach Severnej Ameriky a veľkej časti Južnej Ameriky.

Zatmenie Mesiaca nastáva, keď sa Zem nachádza medzi Slnkom a Mesiacom a vrhá tieň na povrch Mesiaca. Zatmenia Mesiaca sa vyskytujú iba počas splnu a sú veľmi vďačným a zaujímavým úkazom na nočnej oblohe. 

 

Ďalšie zatmenie Mesiaca nastane až o rok

Existujú tri typy zatmení Mesiaca v závislosti od toho, ako sú Slnko, Zem a Mesiac umiestnené v čase udalosti. Poznáme: 1. úplné zatmenie Mesiaca (zemský tieň je vrhnutý cez celý mesačný povrch), 2. čiastočné zatmenie Mesiaca (do zemského tieňa sa dostane len časť Mesiaca, čo môže vyzerať, akoby si tieň „zahryzol“ do Mesiaca) a 3. penumbrálne zatmenie Mesiaca (slabá vonkajšia časť zemského tieňa je vrhaná cez mesačný povrch).

Penumbrálne zatmenia Mesiaca sa vyskytujú najmenej dvakrát ročne, avšak v mnohých prípadoch je penumbra taká slabá, že väčšina ľudí si ju často ani nevšimne, keď sa to stane. Čiastočné alebo úplné zatmenia sa vyskytujú približne každé 2 alebo 3 roky, a niekedy až dvakrát za jeden rok. 

Ak toto zatmenie zmeškáte, tak najbližšie čiastočné zatmenie Mesiaca viditeľné z Európy nastane až o necelý rok, a to 18. septembra 2024. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd