V piatok dorazí vlna výraznejších zrážok. Bude aj snežiť

Ľubomír Franko

V piatok dorazí na Slovensko frontálny systém, ktorý prinesie početnejšie zrážky. Od stredných polôh bude v závere pracovného týždňa aj snežiť. Napadnúť môže aj viac ako 10 cm.

V závere pracovného týždňa sa dostane do strednej Európy ďalšia tlaková níž. jej stred sa bude od štvrtku večera presúvať cez Nemecko ďalej ponad severné Česko až nad Poľsko.

Po prednej strane tejto tlakovej níže k nám postúpi okludujúci front, ktorý prinesie na viaceré miesta zrážky. Tie môže byť ojedinele aj intenzívne. 

Zrážky by mali doraziť od juhozápadu a v piatok dopoludnia sa rozšíria (s výnimkou Žilinského kraja, kde ich bude veľmi málo), nad celú západnú polovicu Slovenska. 

Zrážky sa budú následne presúvať cez stredné Slovensko ďalej nad Gemer a do Košického kraja. Na východe Košického kraja a v Prešovskom kraji ich bude podobne ako v Žilinskom kraji, veľmi málo.

Od stredných polôh bude snežiť

Na viacerých miestach, od nadmorskej výšky približne 500 až 600 metrov pôjde o zrážky snehové. Tie budú padať síce pri kladných teplotách, no ich intenzita spôsobí, že sa v týchto polohách môže vytvoriť snehová pokrývka. 

Očakávaná výška nového snehu v centimetroch, zdroj: Meteologix
Očakávaná výška nového snehu v centimetroch, zdroj: Meteologix

V sobotu a počas nedele k nám bude od severozápadu po zadnej strane tlakovej níže prenikať chladnejší vzduch. Teploty napriek tomu na mnohých miestach neklesnú pod nulu a aj v stredných polohách sa sneh roztopí.

V piatok večer zrážky síce ustanú, no oblačno bude aj v sobotu, kedy sa môžu ojedinele vyskytnúť snehové prehánky a to predovšetkým na severe Slovenska. 

Nedeľa by mala byť prevažne slnečná, no ranné teploty môžu klesnúť aj pod -5 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd