V piatok nás čaká spln Mesiaca. Tentoraz však bude niečím výnimočný

V piatok nás čaká spln Mesiaca. Tentoraz však bude niečím výnimočný
Veronika Salayová

V piatok nastáva spln Mesiaca a ten májový bude niečím veľmi výnimočný. Bude sčasti ponorený do veľmi nenápadného polotieňa našej Zeme − nastane totiž polotieňové zatmenie Mesiaca. 

Na Slovensku nastane veľmi vzácna „astro“ udalosť − v piatok totiž pri splne nastane polotieňové zatmenie Mesiaca.

„Úplné zatmenie Mesiaca patrí k najkrajším úkazom na oblohe, no tentoraz sa náš vesmírny spolupútnik ponorí len do zemského polotieňa na 96 %, a nastane teda polotieňové zatmenie Mesiaca,“ vysvetlili astronómovia.

„V maximálnej fáze bude Mesiac u nás ešte pod obzorom, a tak si slabé stmavnutie jeho ľavej dolnej časti všimneme až po jeho východe,“ priblížil Slovenský zväz astronómov. 

Začiatok zatmenia sa odhaduje na 17.14 hod., jeho maximálna fáza o 19.23 hod. a koniec o 20.32 hod. Bude to skvelá príležitosť najmä pre fotografov, ktorým sa často takéto vzácne astronomické úkazy nenaskytnú. 

Treba však povedať, že polotieňové zatmenie Mesiaca je samo o sebe pomerne nenápadným javom a pozorovatelia bez ďalekohľadu alebo patričnej fotografickej výbavy si ho ani nemusia všimnúť. 

Na čo sa treba pripraviť?

Mesiac sa totiž bude javiť iba akoby slabší, bez dostatočne silného jasu. Piatkové zatmenie bude navyše podľa odborníkov mať niekoľko priťažujúcich okolností.

Maximálna fáza nastane už v čase, keď bude Mesiac ešte pod obzorom. Keď bude Mesiac vychádzať, tak jeho jasnosť bude slabšia a zďaleka nevynikne tak dobre, ako na temnej oblohe. Každopádne, je sa na čo tešiť a, ako sme spomenuli, na svoje si skôr prídu fotografi. 

Tento rok nás čaká ešte jedno zatmenie Mesiaca, ktoré bude síce len čiastočné, ale bude oveľa zaujímavejším úkazom ako ten, ktorý nás čaká v piatok. Toto čiastočné zatmenie nastane 28. októbra.

Na úplné zatmenie Mesiaca si na Slovensku musíme počkať ešte dva roky, konkrétne až do 7. septembra 2025.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd