V priebehu týždňa spadlo v horách 37 lavín

Veronika Sádovská

Vysoký stupeň lavínového nebezpečenstva sa nevydáva len tak. Počas uplynulého týždňa spadlo v našich horách 37 spontánnych lavín.

Výstrahy pred lavínami vydáva Horská záchranná služba na základe aktuálnych podmienok, ale aj predpovede počasia.

Čím vyšší stupeň, tým je riziko spontánnych lavín vyššie. Oveľa horšie je to, ak ho turisti nerešpektujú. Lavínu tak môžu spustiť už pri minimálnom zaťažení. 

Vysoký stupeň výstrahy, až 4. stupeň lavínového nebezpečenstva a dve veľké spadnuté lavíny v Račkovej doline z juhovýchodných svahov Jakubinej a Vyšnej Magury, podnietili horskú službu na monitorovací let nad našimi horami. Zistili množstvo spadnutých spontánnych lavín.

Obe veľké lavíny mali taký dosah, že ich dráha skončila až v protisvahu a poškodili aj lesný porast. Ich dĺžka dosiahla až 1 600 metrov.

Celkovo v priebehu týždňa zaznamenali až 37 lavín vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách a v Malej a Veľkej Fatre. 

Najviac snehu je z našich pohorí jednoznačne v Západných Tatrách. V Žiarskej doline dosahuje snehová pokrývka cez dva metre.

Druhá najvyššia pokrývka je v Malej Fatre. Najmenej snehu je v Nízkych Tatrách, kde žľaby Derešov sú nezlyžovateľné.

Celkovo sú snehové podmienky v našich horách nejednotné. Hrebene či náveterné strany sú vyfúkané až do tvrdého podkladu či skál, záveterné strany a žľaby sú viac naviate snehom.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd