V prvý deň roka 2023 vyvrcholí vlna veľmi teplého počasia. Teploty na horách už vystúpili aj nad +15 °C

Dominik Cenkner

Niektorí sa už možno zobudili do prvého dňa roka 2023. Ak sa tak stalo, máte náš obdiv, ale všetkým prajeme v novom roku len to najlepšie. Aj počasie nám zdá sa chce priniesť len to najlepšie, akurát si pomýlilo zimu s jarou.

Počasie u nás už od Silvestra ovplyvňuje veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Ten k nám prúdi od juhozápadu, pričom jeho prílev vyvrcholí práve počas dnešného dňa. 

Už počas noci na prelome rokov dvíhal spomínaný vzduch teploty poriadne vysoko, a to najmä na horách, kde podľa všetkého dochádzalo k tzv. fénovému efektu. Po druhej hodine v noci teplota v Tatranskej Polianke vystúpila na neuveriteľných +15,1 °C

Viac podrobností prinesieme v samostatnom článku. Teraz sa poďme venovať dnešnému dňu kedy, ako sme už avizovali, dôjde vyvrcholeniu prúdenia veľmi teplého vzduchu.

Počasie u nás na Nový rok bude ovplyvňovať oblasť vysokého tlaku vzduchu nad Stredomorím a juhovýchodnou Európou a oblasť nízkeho tlaku vzduchu nad severozápadnou až severnou časťou starého kontinentu. Práve medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi k nám pôvodom až tropický vzduch prúdi. 

Ako na Nový rok, tak po celý rok

Či to bude platiť nevieme, ale čo vieme, že prvý deň roka 2023 prinesie oblačné až zamračené počasie, ojedinele treba počítať s hmlami. Bude dochádzať k inverzii, to znamená, že na horách, ale miestami aj v nižších polohách bude oblačnosti menej. 

Ojedinele treba počítať so slabými zrážkami. Bude veľmi teplo. 

Najvyššia denná teplota vystúpi v rozmedzí od +4 °C do +9 °C. Avšak na horách, resp. na Orave, hornom Spiši, juhozápade a pri zmenšenej oblačnosti sa bude ortuť teplomera v maximách pohybovať od +10 °C až do +15 °C.

Fúkať bude prevažne slabý vietor. Miestami, najmä na juhozápade, severe a východe, juhovýchodný až južný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s.

Ďalšie dni prinesú postupný pokles teplôt. Naďalej však bude na to, že sme vstúpili do prvej januárovej dekády, veľmi teplo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd