V púšti spadne 500 mm zrážok. Môžu za to klimatické zmeny

V púšti spadne 500 mm zrážok. Môžu za to klimatické zmeny
Veronika Sádovská

Východom Jemenu, neďaleko hraníc s Ománom, sa momentálne presúva silný dážď, čo je pre tento región absolútne nezvyčajné. Dôvodom je tropický cyklón.

Tropický cyklón TEJ zasiahol Arabský polostrov v pondelok 23. októbra 2023 a teraz prináša výdatné zrážky do púštnych oblastí východného Jemenu a západného Ománu.  

Naprší až 500 mm zrážok

Nameraná bola rýchlosť vetra 135 kilometrov za hodinu, čo zodpovedá hurikánu 1. kategórie. Očakáva sa, že hurikán rýchlo stratí intenzitu, keď sa dostane nad pevninu.

Napriek tomu hrozí, že prinesie miestami až 500 litrov zrážok a to v regióne, kde spadne menej ako 100 litrov ročne. Takéto množstvo zrážok môže spôsobiť nebezpečné bleskové povodne. Inak suchá púštna pôda dokáže absorbovať len malé množstvo vody, takže väčšina musí odtiecť z povrchu.

Časť týchto zrážok spadla už v pondelok. Meteorológ Wetter.com Gernot Schütz predpovedá ďalšie množstvo zrážok: „Do stredajšieho poludnia spadne na veľmi malom území viac ako 350 litrov na meter štvorcový. A to v púšti, kde bežne neprší vôbec." 

V južnom Jemene úrady vyhlásili výnimočný stav a zatvorili školy. V Salalah v Ománe dočasne uzavreli prístav a evakuovali nemocnicu.

Cyklóny v Arabskom mori sú čoraz častejšie

NASA na svojej stránke takisto zverejnila aktualizáciu a snímky tohto cyklónu. Pripomenula, že tropické búrky a cyklóny sú v Arabskom mori veľmi zriedkavé.

zdroj: NASA
zdroj: NASA

Cyklón dosiahol svoju maximálnu intenzitu ako búrka ekvivalentná hurikánu 3. kategórie 22. októbra, potom postupne slabol, keď sa blížil k pevnine. Astronaut na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice zachytil fotografiu tajfúnu Tej počas jeho točenia cez Arabské more 20. októbra.

„Až donedávna boli cyklóny v Arabskom mori relatívne zriedkavé, ale otepľovanie morskej hladiny pravdepodobne prispieva k nárastu intenzívnych cyklónových búrok," píšu na svojej webovej stránke.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd