V rakúskom Grazi práve zosadlo TORNÁDO. Búrkový systém teraz postupuje ku nám

Veronika Sádovská

Cez Maďarsko a Rakúsko postupuje silný búrkový systém, ktorý spôsobuje aj materiálne škody. V meste Graz, ktoré leží na juhovýchode Rakúska, bolo hlásené dokonca tornádo.

Dnes večer pri postupe búrkového systému, zosadlo v Rakúsku tornádo. Vytvorilo sa na línii búrok, ktoré postupujú od Chorvátska cez Maďarsko a Rakúsko. Vo večerných hodinách by mali doraziť aj na naše územie.

Tornádo, hoci len slabšie, zosadlo v meste Graz v Štajersku. V tomto meste už od rána prší, avšak táto búrková vlna, ktorá sa valí k nám, prináša najsilnejšie búrky dnešného dňa.

Tornádo prinieslo so sebou silný vietor a intenzívny dážď, čo viedlo k poškodeniu niektorých budov, vyvráteniu stromov a narušeniu dopravy. Miestne úrady okamžite reagovali a začali odstraňovať následky búrky. Hasiči a záchranári sú na mieste, aby zabezpečili bezpečnosť obyvateľov a pomohli s obnovou poriadku.

 

Búrky s nebezpečnými javmi

Búrky dnes prinášajú množstvo nebezpečných javov a tento konkrétny komplex aj silný nárazový vietor. V susednom Maďarsku dosahovali nárazy vetra až 100 km/h. Okrem vetra aj dnes na mnohých mestách padali krúpy a poškodili alebo zničili úrodu.

Ďalším nebezpečenstvom sú silné zrážky, kedy spadne niekoľko desiatok mm len v priebehu niekoľkých minút. Tak sa stalo aj v širšom okolí a v meste Graz. Internetom sa okamžite objavilo video s údajným tornádom, ktoré niektorých používateľov zneistilo.

Meteorológovia neskôr potvrdili, že naozaj šlo o tornádo. Vír vznikol pravdepodobne nad Plabutschom, v oblasti Hubertushöhe alebo Algersdorf.

Aktuálne už pribúdajú na sociálnych sieťach aj fotografie škôd, ktoré tornádo spôsobilo. Na fotografiách je vidieť ako následkom silného vetra spadol strom na vozidlo, ďalej popadané konáre či menšie predmety na cestách, ale aj spadnutú motorku na chodníku.

 

 

 

Dostupné informácie zatiaľ nehovoria o zraneniach či obetiach. Podľa všetkého ide o prvé tornádo v histórii, ktoré zosadlo v tomto meste.

Búrkový komplex mieri na Slovensko

Tento nebezpečný búrkový komplex mieri na naše územie. Vo večerných hodinách by mal doraziť na juhozápad Slovenska. Okrem vyššie spomínaných javov prináša aj vysokú bleskovú aktivitu. Práve preto dnes neodporúčame pozerať v tejto lokalite hokejový zápas vonku.

Situáciu pre vás pozorne sledujeme v našom online prenose a polohu a postup zrážok a búrok môžete aj vy pozorovať na našom iRadare. Budeme radi aj za fotografie a videá, ktoré nám pošlete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd