V Rakúsku fúka až do 120 km/h. Vo Viedni vietor pácha škody

Peter Minárik

Tlaková níž Daniel nezasiahla iba naše územie, ale aj okolité krajiny. Daniel zasiahol aj do života Rakúska a predovšetkým na východe krajiny pácha aj materiálne škody.

Tlaková níž Daniel priniesla počas uplynulého večera a noci veľké problémy do oblasti východného Rakúska, kde fúkal mimoriadne silný vietor. Meteorológovia očakávali nárazy vetra s rýchlosťou až okolo 100 km/h, no nakoniec bol vietor ešte silnejší.

Napríklad vo Viedni namerali v ranných hodinách náraz vetra o sile až 114 km/h, čo je mimochodom najsilnejší májový vietor zaznamenaní vo Viedni od začiatku meteorologických meraní.

Fúkalo najmä na východe Rakúska

Silný vietor nespôsoboval problémy len v metropole Rakúska, ale aj na takmer celom východe Rakúska. Nárazy vetra sa tu šplhali až do 100 km/h.

poryvy vetra dnes o 12:00
poryvy vetra dnes o 12:00

V exponovaných častiach, juhozápadne od Viedne dosahovali nárazy silu dokonca až okolo 120 km/h. Silný vietor by sa v Rakúsku mal vyskytovať do večerných hodín.

Vo Viedni páchal vietor škody

Veľké problémy spôsobil silný vietor vo Viedni, kde mali hasiči už viac ako 230 výjazdov. Hasiči absolvovali v čase od 06.00 h do 9.30 h 156 výjazdov, pričom ďalších 80 stále prebieha, uviedol v nedeľu dopoludnia hovorca viedenského požiarneho zboru pre agentúru APA.

Ide o odstraňovanie popadaných stromov, lešení či plotov okolo stavenísk, ako aj o uvoľnené okenné rámy. Zranenia hlásené neboli.

Víchrica spôsobila približne hodinové prerušenie linky metra U4. Z bezpečnostných dôvodov sa testovanie na covid zrušilo v centrách na Dunajskom ostrove (Donauinsel) pri Floridsdorfskom moste, na štadióne Ernsta Happela a pri zámku Schönbrunn. Všetky ostatné zriadené testovacie centrá sú pre verejnosť otvorené.

Uzavreté sú do 15.00 h i vstupy do národného parku Donau-Auen v oblasti Lobau, kde predstavujú staré stromy pre návštevníkov veľké nebezpečenstvo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd