V roku 2100 bude na svete žiť menej ľudí, ako sa predpokladalo

Veronika Salayová

Svetová populácia má stúpajúcu tendenciu, čiže počet ľudí sa na Zemi každým rokom zvyšuje. Nová štúdia tvrdí, že nárast ľudí v roku 2100 nebude taký prudký, ako sa pôvodne predpokladalo.

Podľa novej štúdie svetovú populáciu v roku 2100 výrazne ovplyvní klesajúca pôrodnosť a zvyšovaním priemernej dĺžky života, ako informuje aj The Guardian.

Organizácia spojených národov predpokladala, že v roku roku 2100 bude na svete žiť 10,9 miliárd ľudí. Nová štúdia prišla s inými číslami. Podľa nej bude na Zemi v roku 2100 žiť zhruba 8,8 miliárd obyvateľstva. Pre lepšiu predstavu – dnes žije na Zemi viac ako 7,75 miliárd ľudí. 

Do konca storočia môže populácia v 183 zo 195 krajín – s výnimkou možného prílivu prisťahovalcov – klesnúť pod hranicu potrebnú na udržanie úrovne populácie, uviedol medzinárodný tím vedcov v Lancete. 

Vo viac ako 20 krajinách sveta – vrátane Japonska, Španielska, Talianska, Thajska, Portugalska, Južnej Kórey a Poľska – sa predpokladá, že počet obyvateľov sa zníži najmenej o polovicu.

Na počte obyvateľov klesne podľa prognóz aj Čína, a to z 1,4 miliardy ľudí na približne 730 miliónov v roku 2100. 

Vo svete však budú krajiny, kde bude populácia prudko narastať, a to najmä v Afrike a v Indii. Podľa The Guardian napríklad v Nigérii môže v roku 2100 žiť takmer 800 miliónov obyvateľov a Indov môže byť na konci storočia celkovo až 1,1 miliárd. India sa tak môže stať najľudnatejšou krajinou na svete. 

Tieto čísla však výrazne ovplyvnia ekonomickú situáciu vo svete. Počet ľudí v dôchodkovom veku bude veľmi vysoký, s čím sa budú musieť jednotlivé krajiny vysporiadať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd