V slovenských horách hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Aké zásady pri túrach je potrebné dodržať?

V slovenských horách hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Aké zásady pri túrach je potrebné dodržať?
Dominik Cenkner

Od dnešného dňa sa počasie na Slovensku upokojí. Minimálne v pondelok bude prevládať prevažne slnečná obloha. Počasie tak bude lákať na túry do hôr. Dajte si však pozor na zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo sa v pondelok týka Malej Fatry, Západných, Vysokých Tatier a západnej časti Nízkych Tatier. V ostatných pohoriach je mierna hrozba pádu lavín.

Informáciu pre TASR priniesol Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Vietor v posledných dňoch previeval veľké množstvá snehu na záveterné strany hrebeňov, miesta pod skalnými stenami a do úzkych žľabov. Mimoriadne nebezpečné sú podľa Beťka južné, juhovýchodné, juhozápadné a východné orientácie.

Na spustenie lavíny stačí málo

„Najmä na týchto miestach sa nachádzajú tvrdé, vetrom ubité dosky, v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Ich uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch,“ priblížil Beťko.

Ten dodal, že v niektorých prípadoch hrozia stredné, výnimočne aj veľké spontánne lavíny. V poobedných hodinách snehová pokrývka vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia oťažie a stratí svoju pevnosť, preto hrozia malé až stredné samovoľné lavíny z mokrého snehu. Počas uplynulých 72 hodín pripadlo v slovenských horách od 20 do 50 centimetrov nového snehu.

Nedeľná tragédia vo Veľkej Fatre

Dôkazom toho, že pred lavínami sa treba mať vždy na pozore je nedeľná tragédia vo Veľkej Fatre. Lavína tam spadla na vrchu Krížna a strhla dvoch ľudí a spôsobila im zranenia.

Jeden z nich, 65-ročný muž, následkom zranení podľahol na mieste. Dávajte si preto na túrach pozor. 

Základom je prevencia

Ak sa chystáte na túru do hôr, kde hrozí nebezpečenstvo lavín, je dôležité dodržiavať niektoré zásady, ktoré vám môžu zachrániť život.

1. Informujte sa o lavínovej situácii. Pred odchodom na túru si pozrite lavínovú predpoveď na webovej stránke Horských záchranárov. Zistite si, aká je lavínová hrozba v oblasti, kam sa chystáte, a aké sú typické lavínové situácie v tomto ročnom období. Vyhnite sa terénom s veľkým sklonom, kde sa môže ľahko uvoľniť snehová doska.

2. Vybavte sa lavínovou výbavou. Ak idete do hôr v zime, mali by ste mať so sebou lavínový trojuholník: lavínový vyhľadávač, lopatu a sondy. Tieto pomôcky vám umožnia rýchlo lokalizovať a vykopať zasypaného spoločníka. Okrem toho by ste mali mať so sebou aj mobilný telefón s plne nabitou batériou, píšťalku, baterku a teplé oblečenie.

3. Dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť. Ak sa pohybujete po lavínovom teréne, mali by ste dodržiavať dostatočný odstup medzi sebou a ostatnými členmi skupiny. Tým znížite pravdepodobnosť, že spustíte lavínu alebo že bude zasypaných viac ľudí naraz. Odporúčaná vzdialenosť je aspoň 10 metrov na rovinatom teréne a aspoň 30 metrov na strmšom teréne.

4. Poznajte základy prvej pomoci. V prípade, že dôjde k lavínovej nehode, je potrebné okamžite volať horskú záchranu na čísle 18300 a začať s vyhľadávaním a vykopávaním zasypaných osôb. Každá minúta sa počíta, pretože šanca na prežitie rýchlo klesá s časom. Ak nájdete zasypaného človeka, skontrolujte jeho dýchanie a pulz a podajte mu prvú pomoc podľa potreby. Pokúste sa ho udržať pri vedomí a v teple, kým neprídu záchranári.

Toto sú len niektoré zo zásad, ktoré by ste mali dodržiavať počas túry do hôr, keď hrozia lavíny. Pamätajte si, že prevencia je lepšia ako liečba a že najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť lavínovej nehode, je vybrať si bezpečnú trasu a rešpektovať prírodné podmienky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd