V slovenských horách už vládne pravá zima. Zaznamenané boli aj prvé lavíny

Dominik Cenkner

Po prechodnom oteplení to už aj na horách vyzerá skutočne zimne. V týchto dňoch tam pribúda snehu a priamo úmerne s tým sa musí zvyšovať aj obozretnosť a vybavenosť turistov.

Horská záchranná služba varovala všetkých návštevníkov hôr, aby pri svojich túrach pamätali na to, že na horách už vládne pravá zima. So snežením, ktoré sa vyskytuje čoraz častejšie, sa zvyšuje riziko uvoľnenia lavín. 

Podľa záchranárov už boli zaznamenané aj prvé lavíny. Našťastie sa všetko doposiaľ zaobišlo bez vážnejších zranení či obetí. 

Je tak na turistoch, aby sa v horách správali zodpovedne a s dávkou rešpektu. Na čo všetko pri turistike na horách pamätať?

Dobrá výbava každého turistu

Pred plánovanou návštevou hôr by ste mali pamätať na niekoľko dôležitých bodov, ktoré vám v istých prípadoch môžu zachrániť aj život. V prvom rade sa vždy spoľahnite sami na seba. Zbytočne nepreceňujte svoje sily a dobre si zvážte, kam sa vyberiete. Na internetových fórach sa často objavujú otázky typu - Zvládnem túto túru? Samozrejme, jednotlivé turistické chodníky sú označené aj podľa zložitosti, no kým niekto sa nezapotí ani pri tých najnáročnejších, iný môže mať problém aj s tou najľahšou.

Ak sa už do hôr vyberiete, zabudnúť nemôžete ani na potrebné vybavenie. Pri tom by ste mali myslieť nielen na seba, ale napr. aj na svoje auto. Pretože kým v Bratislave môže byť +8 °C a polooblačné počasie, na horách vás môže mráz, klzké cesty či sneženie prekvapiť už takpovediac v základnom tábore. Myslieť preto musíte na vhodné pneumatiky či rôzne doplnky, ako napr. snehové reťaze. Aj vďaka takejto predvídavosti sa váš výlet neskončí skôr, než budete chcieť.

Samozrejmosťou sú základné veci v batohu - termoska s čajom, niečo pod zub, lekárnička, rezervné oblečenie, nejaká baterka a taktiež nabitý mobilný telefón. Nezabúdajte ani na vhodnú obuv, na zľadovatelé svahy či chodníky sa odporúčajú stúpacie železá, teda tzv. mačky či turistický čakan.

V prípade, že v horách hrozia lavíny, nesmie vo výbave chýbať lavínová výbava. To znamená lavínový vyhľadávací prístroj, lopata a sonda. Dôležité je taktiež si túru naplánovať. Nemôžete sa totiž v závere roka vybrať na niekoľko hodinovú túru v popoludňajších hodinách. Aktuálne informácie ohľadom lavín nájdete na ľahko zapamätateľnej stránke - laviny.sk.

Aktuálna lavínová situácia

Lavínová situácia pre nedeľu 11. decembra hovorí, že vo všetkých pohoriach platí malé lavínové nebezpečenstvo. V polohách nad 1600 m sa však stupeň zvyšuje na „mierny“. Problémom je jednak čerstvo napadaný sneh, ale rovnako tak aj sneh, ktorý prefúka vietor. Práve vietor môže počas nedele dosahovať v nárazoch až 65 km/h.

Zo štatistík horskej záchrannej služby vyplýva, že za 80 % úrazov si môžu ľudia sami. Až sa teda vyberiete do hôr, pamätajte na správne zásady. Pretože horskí záchranári sa vám pokúsia v prípade nehody pomôcť, v prvom rade sa však musíte chrániť vy sami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd