V pondelok nastane polotieňové zatmenie Mesiaca. Slovensko je na hranici viditeľnosti

V pondelok nastane polotieňové zatmenie Mesiaca. Slovensko je na hranici viditeľnosti
Veronika Salayová

V pondelok v ranných hodinách nastane polotieňové zatmenie Mesiaca, ktoré bude viditeľné z mnohých kútov sveta. Slovensko však leží na hranici viditeľnosti. Čo to presne znamená?

V pondelok nastane polotieňové zatmenie, čo spôsobí mierny pokles jasu Mesiaca. Polotieňové zatmenie nie je príliš viditeľné, najmä ak o ňom neviete, ľahko sa môže stať, že rozdiel si ani nevšimnete.

Vidieť rozdiel v jase Mesiaca však môžete, ak sa pozriete na Mesiac pred zatmením a potom počas vrcholu samotného zatmenia. Na vrchole môžu pozorovatelia vidieť, akoby Mesiac mierne zošedol alebo stmavol.

Pokles jasu pre tento typ zatmenia však nie je veľmi výrazný a, ako sme spomenuli, ak neviete, že nastáva polotieňové zatmenie Mesiaca, nemusíte si ani nič nezvyčajné pri pohľade na Mesiac všimnúť.

 

Bude zatmenie Mesiaca viditeľné aj zo Slovenska?

Zatmenie bude viditeľné v Amerike, v západnej polovici Afriky či v západnej Európe. Stredná Európa je už podľa NASA na hranici viditeľnosti a vyzerá to tak, že toto polotieňové zatmenie na vlastné oči z územia Slovenska neuvidíme. 

Polotieňové zatmenie Mesiaca začína 25. marca 2024 o 6.53 h a skončí o 10.32 h. Zatmenie bude viditeľné na akomkoľvek mieste, kde je v tom čase Mesiac nad obzorom. Žiaľ, v tomto časovom rozmedzí už bude Mesiac z územia Slovenska tesne pod obzorom. 

Rovnako ako iné zatmenia Mesiaca, aj polotieňové zatmenia sa vyskytujú vždy, keď Zem prechádza medzi Mesiacom a Slnkom, takže zakrýva slnečné svetlo a vrhá tieň na povrch Mesiaca. 

 

Ďalšie zatmenie Mesiaca nastane v októbri

Počas polotieňového zatmenia Mesiac prechádza cez vonkajšiu oblasť zemského tieňa, ktorá sa nazýva penumbra. To je vonkajšia časť zemského tieňa, v ktorej sa zdá, že Zem pokrýva časť slnečného disku, ale nie celý. 

vznik zatmenia Mesiaca
vznik zatmenia Mesiaca, In the sky

V dôsledku toho sa len zníži jas Mesiaca, pretože je menej osvetlený Slnkom, ale celý mesačný kotúč zostane do určitej miery stále osvetlený.

Na ďalšie zatmenie Mesiaca, ktoré však už bude viditeľné aj zo Slovenska, si musíme počkať ešte pár mesiacov, a to do 18. októbra 2024. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd