V Španielsku už dochádza voda. Vláda obmedzila prístup k vode a zaviedla prísne pravidlá

Veronika Salayová

Španielske úrady sa rozhodli obmedziť prístup k vode z dôvodu extrémneho sucha, ktoré túto krajinu sužuje už niekoľko dlhých mesiacov. Obmedzenie sa má dotknúť až 6 miliónov ľudí v takmer 500 španielskych miest a obcí. 

V Španielsku sa začína vodná kríza viac a viac prehlbovať. Vláda sa preto rozhodla zasiahnuť a obmedzila prístup k vode obyvateľom Španielska. Aj keď ide o nepopulárny krok, je to nevyhnutné. 

Úroveň zásob vody uložená v nádržiach v Španielsku sa podľa aktuálnych výpočtov rovná 49,6 % celkovej kapacity, ako vyplýva z najnovšej tlačovej správy ministerstva pre ekologickú transformáciu.

Podľa výpočtov tlačovej agentúry Efe ide o najnižšie číslo od polovice januára. Za posledný týždeň sa úroveň zásob napríklad znížila o 0,4 % z celkovej kapacity. V rovnakom období pred rokom predstavovala rezerva 50,6 %, pričom priemer za posledné desaťročie je 68,4 %.

Španielsko čelí extrémnemu suchu už najmenej 30 dlhých mesiacov, čo je 2 a pol roka. Najhoršia situácia je v Katalánsku, a práve v tejto oblasti musela vláda zaviesť nutné opatrenia.

Celkovo sa obmedzenia dotknú viac ako 6 miliónov obyvateľov 495 obcí, uviedla v utorok na tlačovej konferencii hovorkyňa katalánskej vlády Patricia Plaja. Obmedzenia sa týkajú aj Barcelony a Girony. 

Prísne limity pre spotrebu vody

Podľa predpisov sa má spotreba vody v priemysle znížiť o 15 % a v poľnohospodárstve až o 40 %. Je zakázané každý deň polievať záhrady a verejnú či súkromnú zeleň, ako aj umývať ulice pitnou vodou.

Maximálna spotreba vody na jedného obyvateľa na jeden deň je 230 litrov. Podľa dlhodobých predpovedí portálu eltiempo.es budú hodnoty teplôt toto leto oveľa vyššie ako normálne, najmä vo vnútrozemí krajiny, takže sa predpokladá, že sucho sa ešte väčšmi prehĺbi a vody bude menej. 

Prognózy nevzbudzujú optimizmus miestnych farmárov a exportérov. Španielsko je totiž najväčším producentom ovocia a zeleniny v celej Európskej únii, čo bude mať zrejme veľký následok aj na dostatok ovocia a zeleniny a ich cenu.

Mnohé organizácie varujú, že bez prístupu k vode nebude možné zachovať moderné a konkurencieschopné poľnohospodárstvo, čo by v konečnom dôsledku mohlo ohroziť potravinovú bezpečnosť na celom kontinente.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd