V Španielsku za jeden deň vypuklo až 100 požiarov. Situácia je kritická

Zuzana Macháčová

Zvyšujúce sa teploty v Španielsku zhoršili problém požiarnej situácie. Vo štvrtok sa v Astúrii objavilo viac ako 100 nových ohnísk. Úrady sa navyše domnievajú, že ohniská požiarov nie sú náhodné.

Len vo štvrtok vypuklo v španielskej Astúrii viac ako 100 lesných požiarov. Riziko vzniku požiarov v krajine sa zvýšilo v dôsledku veľmi teplého počasia, informovali úrady.

Podľa španielskej meteorologickej agentúry AEMET boli v stredu v krajine zaznamenané teploty približne o 7 °C až 14 °C vyššie ako priemer.

Za požiare sú zodpovední aj podpaľači

Požiare však nespôsobuje len nárast teploty, ale podľa informácií tamojších úradov sú za vypuknutie viacerých požiarov zodpovední aj podpaľači.

Astúrske úrady preto nariadili opatrenia − zakázali ľudom vstup do lesov a taktiež aj vypaľovanie trávy a používanie strojov či mechanických nástrojov, ktoré by mohli spôsobiť ďalšie požiare.

Požiare v Španielsku, zdroj: PAP/EPA/Eliseo trigo
Požiare v Španielsku, zdroj: PAP/EPA/Eliseo trigo

Na videozáznamoch, ktoré ukázali španielske médiá, bolo vidieť, ako hasičské autá jazdia len niekoľko metrov od plameňov a snažia sa striekať vodu, aby situáciu dostali pod kontrolu.

Veľmi mierna zima

Od minulého týždňa zúria požiare aj vo Valencii. Plamene už zničili viac ako 4 700 ha pôdy.

Podľa španielskych orgánov je tento rok z hľadiska požiarnej situácie veľmi náročný. Tamojšia zima bola výnimočne mierna a bez snehu, čo ovplyvnilo stav pôdy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd