Vedci v stratosfére zaznamenali záhadné zvuky. Vypočujte si ich

Zuzana Macháčová

Vedci sa snažia odhaliť pôvod tajomných zvukov znejúcich stratosférou. Vďaka balónom so špeciálnymi záznamovými zariadeniami sa im podarilo zaznamenať záhadný zvuk klepania.

Stratosféra je druhá vrstva zemskej atmosféry. Podľa konvencie sa rozprestiera vo výške 10 až 50 km nad zemským povrchom. Zvuky, ktoré sa v nej vyskytujú, sú infrazvuky a majú príliš nízku frekvenciu, aby sme ich mohli počuť.

V stratosfére sa objavujú záhadné infrazvukové signály, ale ich zdroj je úplne neznámy, uviedol vedúci výskumník Daniel Bowman, vedúci vedecký pracovník Sandia National Laboratories v Novom Mexiku.

Jeho tím sa s nahrávkou a špekuláciami o nej podelil 11. mája na 184. zasadnutí Akustickej spoločnosti Ameriky v Chicagu.

Zvuky, ktoré doteraz nepočuli

Bowman a jeho kolegovia postavili sériu plastových balónov širokých 7 m a pripevnili na ne senzory nazývané mikrobarometre. Balóny naplnili práškovým uhlím.

„Naše balóny sú v podstate obrovské plastové vrecká s trochou prachu z dreveného uhlia vo vnútri, aby boli tmavé. Vyrábame ich z maliarskeho plastu z obchodu so železiarskym tovarom, prepravnej pásky a práškového dreveného uhlia z pyrotechnických obchodov,“ povedal Bowman.

Keď na tmavé balóny zasvieti slnko, vzduch vo vnútri sa zohreje a stane sa vztlakovým. Dodal, že táto pasívna slnečná energia stačí na to, aby balóny zdvihla zo zemského povrchu do výšky viac ako 20 km.

Od roku 2016 táto skupina výskumníkov vypustila už približne 50 balónov. Na samom začiatku svojej práce výskumníci zaznamenávali zvuky z výbuchov sopiek, ale potom začali skúmať aj iné zvuky.

Nedávno nahrali krátke opakujúce sa zvuky ťukania. Výskumníci zatiaľ nevedia, s čím majú do činenia, ale majú niekoľko hypotéz.

Jednou z nich je napríklad tá, že ide o doteraz nezistenú formu atmosférickej turbulencie. Podľa inej teórie by mohlo ísť o ozvenu zvukov zo zemského povrchu, ktoré sa rozptýlili a stali sa nerozpoznateľnými.

Vedci prisľúbili, že budú pokračovať vo výskume zvukov v stratosfére. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd