V Európe pozorovali vzácne polárne oblaky. Na Vianoce sa ukázali vo viacerých krajinách

V Európe pozorovali vzácne polárne oblaky. Na Vianoce sa ukázali vo viacerých krajinách
Veronika Salayová

Nad časťami Európy sa v uplynulých dňoch odohrala v oblakoch nádherná atmosférická hra farieb − vzácne polárne stratosférické oblaky, ktoré uchvátili pozorovateľov od Laponska až po Alpy. 

Polárne stratosférické oblaky (PSC) patria medzi pomerne zriedkavé nebeské javy na severnej pologuli Zeme. V posledných dňoch sa však prakticky prehnali nad severnou a severozápadnou Európou. 

Tieto mimoriadne vzácne oblaky boli v posledných dňoch pozorované v severnej Škandinávii, ako aj v Škótsku, Anglicku a dokonca aj v častiach strednej Európy až po Alpy. 

Pozorovatelia a nadšenci v týchto vianočných dňoch opäť vo veľkom zdieľali zábery vzácnych polárnych stratosférických oblakov (PSC). Medzi meteorológmi sú považované za najkrajšie oblaky na svete. 

PSC sú veľmi vzácne

Stratosféra Zeme je veľmi suchá a za normálnych okolností nemá vôbec žiadne oblaky. PSC vznikajú, keď teplota v arktickej stratosfére klesne na ohromujúco nízkych -85 °C.

Potom sa môžu široko rozmiestnené molekuly vody začať spájať do malých ľadových kryštálikov. Slnečné svetlo vo vysokej nadmorskej výške presvitajúce cez kryštály vytvára intenzívne dúhové farby, ktoré môžu konkurovať polárnym žiaram.

Najkrajšie polárne stratosférické oblaky bývajú pred východom slnka a po západe slnka v období súmraku, keď je Slnko medzi asi 1° až 6° pod horizontom. 

Počas typickej arktickej zimy sa PSC objavujú len niekoľkokrát a prvé pozorovania zvyčajne prichádzajú v januári. Vo Švédsku sa ich podarilo prvýkrát tento rok pozorovať už 17. decembra a počas Vianoc sa ukázali opäť, a to hneď vo viacerých európskych krajinách. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd