V Sydney udreli nebezpečné blesky. Neďaleko známej Opery zasiahli 4 ľudí

V Sydney udreli nebezpečné blesky. Neďaleko známej Opery zasiahli 4 ľudí
Veronika Sádovská

Skupinu štyroch ľudí zasiahol blesk, keď sa skrývali pod stromom pred búrkou neďaleko známej Opery v Sydney. Všetkých previezli vo vážnom stave do nemocnice.

Po údere blesku upadli do bezvedomia štyria ľudia v botanickej záhrade v Sydney. Skrývali sa pod stromom pred silnou búrkou, ktorá zasiahla mesto. Záhrada sa nachádza neďaleko známej Opery.

Hasiči hasili požiare po údere niekoľkých bleskov

Nebezpečné blesky, ktoré udierali v tejto Austrálskej metropole spôsobili aj početné požiare domov. Hasiči boli v pohotovosti niekoľko hodín a hasili plamene hneď na niekoľkých miestach.

 

V meste zaznamenali radarové systémy až desaťtisíce bleskov, pričom počas silných búrok v Sydney spadlo za celý deň so 17. hodiny až 57 mm zrážok. Najvyšší hodinový úhrn namerali najprv okolo 14. hodiny v Kings Langley a to až 48 mm, neskôr popoludní spadlo v priebehu 60 minút až 57 mm zrážok západne od Coffs Harbour.

Skupina hľadala úkryt pod stromom

Skupina štyroch ľudí, muž a žena vo veku 20 rokov a ďalší muž a žena vo veku 30 rokov, hľadali pred búrkou úkryt pod stromom, ktorý sa nakoniec ukázal ako nie najvhodnejšie miesto pre ukrývanie sa pred búrkou. 

Krátko po 13. hodine do stromu udrel blesk. Všetci upadli takmer okamžite do bezvedomia a na mieste muselo zasahovať šesť sanitiek s lekármi. Tí ich stav stabilizovalia okamžite previezli do nemocnice.

„Všetci krátko stratili vedomie,“ povedal inšpektor NSW Ambulance Dominic Wong. Záchranári ošetrili všetkých štyroch pacientov, utrpeli zranenia od popálenín a tiež mali problémy so srdcom

 

Autá uviazli na zaplavených cestách

Štátna pohotovostná služba NSW (SES) vykonala sedem zásahov kvôli po prívalových zrážkam, ktoré spôsobili bleskové záplavy.

„V oblasti metra v Sydney v súčasnosti pôsobí 12 záchranných tímov pri povodniach a doteraz sa dnes uskutočnilo sedem záchranných akcií a 42 incidentov súvisiacich s povodňami,“ uviedol hovorca SES Ben Deacon. „Väčšinou išlo o autá, ktoré uviazli vo vode, pretože sme tu mali veľa zaplavených ciest, najmä na juhu a východe Sydney."

Do pondelkovej noci SES prijala 575 volaní o pomoc v rámci celého štátu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd