V Taliansku prebieha seizmický roj. Zaznamenali už najmenej 75 zemetrasení

V Taliansku prebieha seizmický roj. Zaznamenali už najmenej 75 zemetrasení
Veronika Salayová

Pod supervulkánom Flegrejské polia sa opäť trasie zem a prebieha slabší seizmický roj. Otrasy poctili aj v neďalekom Neapole.

V oblasti supervulkánu Flegrejské polia (Campi Flegrei) opäť prebieha roj slabších zemetrasení. Otrasy bolo cítiť v obci Pozzuoli a vo viacerých štvrtiach neďalekého Neapolu

Viac ako 75 otrasov zaznamenalo dnes predobedom Vezuvské observatórium INGV s epicentrami nachádzajúcimi sa na území Pozzuoli. Hypocentrum zemetrasení bolo v hĺbke približne 3 km. 

Najsilnejšie zemetrasenie

Vezuvské observatórium hlásilo najprv oblasť pod talianskym supervulkánom zasiahlo zemetrasenia s magnitúdou 1,1 o 9:39 h a následne s magnitúdou 1,5 o 9:41 h, no krátko nato nastali dve o niečo silnejšie zemetrasenia s magnitúdami 3,7 a 3,1, ktoré sa vyskytli s odstupom približne 5 minút. O 10:01 h nasledovalo zemetrasenie s magnitúdou 3,0. 

 

Vezuvské observatórium oznámilo, že od 9:35 h prebieha v oblasti Flegrejských polí séria seizmických udalostí. Prvé najvýznamnejšie udalosti sa vyskytli o 9.44 a 9.46 h, a obe udalosti boli lokalizované vo vulkáne Solfatara. Ďalšie dnešné zemetrasenia sú slabšie s magnitúdou do 2,0. 

Mestská správa spolu s Civilnou ochranou obce Pozzuoli pozorne sleduje vývoj prebiehajúcej seizmickej sekvencie a bude poskytovať následné aktualizácie, kým sa tento jav neukončí. 

Hasiči oznámili, že po sérii zemetrasení nie sú hlásené žiadne škody ani zranenia.

Čo sa deje pod supervulkánom?

V posledných týždňoch a mesiacoch sa pomerne pravidelne objavujú malé zemetrasenia pod týmto supervulkánom, čo naznačuje mierny pohyb magmy pod sopkou. Naposledy k otrasom došlo začiatkom apríla a po necelých dvoch týždňoch sa otrasy objavujú opäť.

 

Prebúdzanie supervulkánu je veľmi pomalý proces a k jeho erupcii môže dôjsť až v priebehu desiatok až stoviek rokov, takže dôvody na obavy nie sú, ubezpečujú svetoví vulkanológovia. Nič nenaznačuje tomu, že by supervulkán náhle vybuchol. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd