FOTO: V Taliansku sa objavilo zriedkavé februárové tornádo. Prehnalo sa aj intenzívne krupobitie

FOTO: V Taliansku sa objavilo zriedkavé februárové tornádo. Prehnalo sa aj intenzívne krupobitie
Veronika Salayová

V Taliansku tento víkend zúri vlna veľmi nepriaznivého počasia. V sobotu sa krajinou prehnali početné búrky, ktoré vyprodukovali veľmi intenzívne krupobitia vo viacerých talianskych lokalitách, a dokonca zosadlo aj zriedkavé februárové tornádo.

Taliansko je posledný februárový víkend v zajatí veľmi zlého počasia. Intenzívne búrky vyprodukovali tornádo v Pádskej nížine a krupobitia boli také intenzívne, že ulice pokryli do biela. 

sobotné búrky v Európe
sobotné búrky v Európe, Bliztortung

Tornádo zosadlo v sobotu v Carpi v provincii Modena, kde sa na krátku chvíľu dotklo zeme, no, našťastie, v obývanej oblasti nespôsobil žiadne škody. 

Zriedkavé tornádo vo februári

Tornádo poriadne prekvapilo aj odborníkov. Ide o veľmi raritný jav vzhľadom na aktuálny dátum − tornáda totiž vôbec nie sú vo februári vôbec bežné. 

 

Podľa špecializovaného portálu Tornado in Italia je to prvýkrát za posledných 10 rokov, čo sa vo februári v Pádskej nížine objavilo tornádo.

Okrem zriedkavého tornáda búrky priniesli aj intenzívne krupobitia, ktoré zasiahli najmä Lombardsko. Krupobitie v provinciách Como a Monza-Brianza bolo také intenzívne, že ulice sa za chvíľu zmenili na bielu krajinu v dôsledku veľkého množstva ľadových krúp.

Krúpy dosiahli veľkosť 3 cm

Medzi Cantù a Mariano Comense v Comasco spadlo na zem asi 10 cm krúp a v Misinto dokonca padali aj krúpy značných rozmerov o veľkosti do 3 cm. 

 

Krupobitie spôsobilo nepríjemnosti aj v západnom Ligúrsku, najmä v oblasti Sanremese v provincii Imperia, kde museli hasiči vyslobodzovať tri autá v dôsledku krupobitia. Na úseku medzi Sanremom a Taggiou museli do ulíc vyraziť aj sypače soli, keďže ulice ostali pre množstvo krúp neprejazdné. 

Taliansko sa aj dnes pripravuje na vlnu nepriaznivého počasia, a to najmä na juhu, kde platí oranžová výstraha pred nebezpečnými búrkami, ktoré môžu priniesť silný vietor aj ďalšie krupobitia.  


Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd